MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Dubajban mesterségesen idéztek elő esőt

Dubajban mesterségesen idéztek elő esőt

promotions.hu

Kérdés, hogy mennyire zavarták össze a globális időjárási rendszert.

Hetek óta komoly szárazság sújtja Magyarország keleti felét, és az ilyen időkben lelkesítő, ugyanakkor rémisztő lehet azt a hírt hallani, hogy Dubajban mesterségesen idéztek elő zivatart. Az emberiség régi vágya az időjárás irányítása, és a közelmúltban végre ez is megvalósult.

Tavaly júliusban kürtölte világgá a sajtó, hogy a közel-keleti, dúsgazdag olajországban a rendkívüli forróság és aszály miatt radikális lépéshez folyamodtak. Dubajban akkor már a csúcshőmérséklet rendszeresen meghaladta a 45-46 fokot, ezért valamit tenni kellett.

Átvették tehát az irányítást a természeti elemek fölött, de persze nem mágiával, hanem a tudomány segítségével. Az eljárás egyszerű, ám nagyszerű, hiszen azonnali, látványos és felfrissítő eredménnyel járt.

A tudósok drónokat használtak az időjárás manipulálásához, azok pedig elektromossággal töltötték fel a felhőket, hogy csapadékot képezzenek. Ez nem az évtizedek óta ismert felhőmagvasítás folyamata volt (amikor sót vagy ezüst-jodidot juttatnak a felhőkbe), hanem valami egészen újszerű.

A britek által kidolgozott eljárás lényege, hogy a felhőkbe hatoló drónok elektromos impulzusokat bocsájtanak ki, mert ha a vízcseppek eltérő elektromos töltéssel rendelkeznek, akkor nagyobb valószínűséggel állnak össze esőcseppekké – olvasható a raketa.hu oldalon.

Dubajban évente mintegy 100 mm csapadék hullik, ami nyilvánvalóan igen kevés, ezzel a módszerrel azonban gyakrabban hozhatnak felüdülést az ország lakói számára. Nem is olyan drága mulatságról van szó, tavalyi áron számolva 5 milliárd forint alatti összegről.

Az is fontos volt, hogy nagyobb esőcseppeket alkossanak, mert a kicsik sokszor azelőtt elpárolognak, hogy elérnék a talajfelszínt. A dubajiak számára a csapadék ritka kiváltság, kérdés azonban, hogy ezzel a módszerrel nem zavarják-e össze a globális időjárási rendszert.