MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Drasztikus vízkorlátozás Dél-Franciaországban

Drasztikus vízkorlátozás Dél-Franciaországban

portfolio.hu

Aki napi 150 liternél több vizet fogyaszt, annak egy berendezéssel korlátozzák a vízhozamát.

Egy aszálytól sújtott dél-franciaországi kisvárosba, Seillans-ba már teherautóval hordják a vizet: a régi kőkutak és a források teljesen kiapadtak, a szigorúan korlátozott napi csapvízfogyasztást pedig csak így tudják biztosítani a Nizzától és Cannes-tól alig 50 kilométerre nyugatra fekvő településen.

Nem is olyan régen Magyarországon is hasonló vízhiánnyal kellett megküzdenie a lakosságnak Solymáron, a rendkívül magas hőmérséklet, a magas vízigény, illetve az aszályok és a korszerűtlen vízellátási hálózat napokig megnehezítette a háztartások életét.  

De nemcsak hazánk, hanem egész Európa, így Franciaország is szárazsággal és rekordmagas hőmérséklettel küzd. René Hugot polgármester elmondta, hogy: "Ha látunk is felhőket hébe-hóba, víz nem jön belőlük: egy csepp eső sem esett mostanában. Kezdünk egy kicsit kétségbe esni, mert a helyzet egyáltalán nem rózsás, ezért mindenki csökkentette a vízfogyasztását" - magyarázta a városvezető egy kiszáradt szökőkút mellett.

A vízhasználat mértékét hetente ellenőrzik Seillans-ban, hogy minden háztartás betartja-e a fejenként napi 150 literes vízfogyasztási korlátozást. Aki nem így tesz, annak a vízhozam mennyiségét és sebességét korlátozó berendezést szerelnek fel a vízvezetékére - fejtette ki Eric Martel, a szomszédos Fayence várost és térségét ellátó vízközműcég vezetője. És ahhoz, hogy az ivóvíz egyáltalán elérje Seillans-t és a környező falvakat, teherautóval kell átszállítani azokról a területekről, ahol a természetes vízforrások hálózata még elég erős ahhoz, hogy vizet nyerjenek ki belőle. "Rendkívüli a helyzet" - szögezte le Eric Martel, mivel tavaly ősz óta nagyon kevés eső esett a térségben."Tartunk a közelgő téltől és tavasztól. Ha akkor sem kapunk esőt, a helyzet drámaivá válik" - tette hozzá a vízügyi szakember.

Mi a helyzet Magyarországon?

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy a következő három forró nap fokozott figyelmet igényel a vízügyes szakemberektől is, de az előrejelzések szerint a hétvégétől mérsékelten javulhat az aszályhelyzet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A hétvégére jelzett csapadék ugyanis "stabilizálhatja a vízrendszereket.