MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Drágán mérik a fűszeres sült tücsköt

Drágán mérik a fűszeres sült tücsköt

agrarszektor.hu

Egyre több helyen találkozhatunk velük, már nemcsak speciális webshopokban, üzletekben.

A magas árat az magyarázza, hogy kevés helyen kapható, és exkluzívnak minősül. Talán nem túlzás azt mondani, hogy az állattartás a jelenlegi formájában fenntarthatatlan, éppen ezért újabb, fenntarthatóbb és egyszerűbben hozzáférhető fehérjeforrásra van szüksége. Hiába ódzkodunk tőle, a megoldás itt hever előttünk: a rovarok.

Számos ehető rovarfaj létezik, a legismertebbek a lisztkukac vagy a vándorsáska, melyeknek jelentősen kisebb az ökológiai lábnyomuk a megtermelt fehérjéhez mérten más állatfajokkal összehasonlítva. Egyre több helyen találkozhatunk velük, már nemcsak speciális webshopokban, üzletekben, hanem már kisebb boltokban is rálelhetünk az olyan nassolnivalókra, mint a szárított, chilis tücsök.
Az első hetek tapasztalatai alapján nagyon jó volt a fogadtatásuk és jó eladási számokat produkáltak. Azonban nem lehet elmenni amellett sem, hogy az ára igencsak borsos: 80 g tücsök fehérjés chips 890 forintba kerül, 20 g fűszeres sült tücsök 2 890 forintba, 10 g ehető sáska kakukkfű és oregánó fűszerezéssel 2 990 forintba. Ez tehát azt jelenti, hogy utóbbi kilója közel 300 ezer forint. Ebből 200 kilogramm csirkemellet vásárolhatnánk ugyanitt, ami szintén egy elég jelentős fehérjeforrás, és közelebb áll a megszokott ételeinkhez. Az már nem lehet kérdés, hogy ebben (is) van a jövő. Az intenzív állattenyésztés káros környezeti hatásai talajromlást eredményeznek és negatív hatást is gyakorolnak a vízre, illetve a biológiai sokféleségre. Tehát szükség van a jelenlegi fenntarthatatlan élelmiszer-rendszerek átala-
kítására, méghozzá minél gyorsabban. A rovarok pedig erre kiváló lehetőséget nyújtanak.