Tam_Bau
MENÜ
2024. július 13.
Jenő
Döntött a bíróság: Kaliforniában ezentúl nagyobb hely kell az anyakocáknak

Döntött a bíróság: Kaliforniában ezentúl nagyobb hely kell az anyakocáknak

prove.hu / CSERNIK-VARGA ADRIENN

A sertéstenyésztők szerint egy évi 26 milliárd dolláros iparágat kényszeríthetnek térdre az intézkedéssel.

A kaliforniai legfelsőbb bíróság úgy döntött, megtilthatják az amerikai államban a sertéshús árusítását abban az esetben, ha a gazdák nem tesznek eleget a vemhes kocákat érintő előírásoknak.

Neil M. Gorsuch bíró arról számolt be, hogy nagy vitát követően végül elutasították a sertéstenyésztők kérését. A gazdák azt szerették volna elérni, hogy a bíróság vezessen be új, agresszívebb alkotmányos korlátozásokat a tevékenységük védelmére, azaz gyakorlatilag biztosítsanak kibúvót a nekik nem tetsző előírások alól.

Azzal érveltek, hogy súlyos gazdasági következményeket tudott volna megelőzni a bíróság, ha a javukra döntenek. „Ez jelentős veszteség a sertéstenyésztők és az egész agrárszektor szempontjából. A hatóságok arra kötelezhetik a gazdákat, hogy komoly költségekbe verjék magukat” – kommentálta a bírósági döntést a Pro Farmer elemzője, Jim Wiesemeyer.

A bírók azonban nem értettek egyet: bár az alkotmány számos súlyos kérdéssel foglalkozik, ám az, hogy a kaliforniai kereskedők milyen sertésszeleteket árulhatnak, nem szerepel ezen a listán – írta Neil M. Gorsuch a bírói többség nevében.

A sertéstenyésztők vihetik tovább az ügyet, ebben az esetben a kongresszushoz kell fordulniuk, hogy enyhítést kaphassanak a nehezményezett törvények esetében. Neil M. Gorsuch azonban nem sok reménnyel kecsegtette a gazdákat: „a kongresszus még nem tett eleget olyan kérvénynek, amellyel más államok sertéstenyésztést szabályozó törvényeit felülírnák”.

Mit ír elő a kaliforniai törvény?

A gazdák azt nehezményezik, hogy a 2018-ban megszavazott előírások szerint az államban eladott sertéseknek olyan helyről kell származniuk, ahol az anyakocáknak legalább 24 négyzetlábnyi (2,23 négyzetméternyi) helyet kell biztosítani, hogy le tudjanak feküdni és meg tudjanak fordulni.

A Rabobank 2021-es jelentése szerint a gyakorlatban egyelőre 14-20 négyzetlábnyi (1,3-1,86 négyzetméternyi) hely jut az anyakocáknak.

A sertéstenyésztők arra panaszkodnak, hogy egy évi 26 milliárd dolláros iparágat kényszeríthetnek térdre ezzel az intézkedéssel. Mindeközben Kalifornia államban szinte egyáltalán nem is tartanak sertéseket, így gyakorlatilag más államokra vonatkozó előírásokat vezettek be.

Az amerikai sertésfogyasztásnak egyébként 13 százalékát adja Kalifornia.

Érdekeség, hogy a Joe Biden amerikai elnök vezette kabinet is a farmerek oldalára állt ebben az ügyben, és azt az álláspontot képviselték, hogy az egyes államoknak csak abban az esetben kellene ilyen jellegű korlátozásokat bevezetni, ha annak közegészségügyi vonatkozásai vannak.

(Washington Post)