Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Díjazták, mert energiafüggetlen gazdaságot hozott létre

Díjazták, mert energiafüggetlen gazdaságot hozott létre

Agroinform.hu / Horváth Attila

Az energiafüggetlen farm jó példa lehet a gazdák számára.

Kate Hoare-t a New Holland jelölte a Nők az Agráriumban Díjra.Mint azt korábban ebben a cikkünkben írtuk: az Agritechnica kiállítást szervező DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) és a Women in Ag Magazine által közösen odaítélt díj mezőgazdaság kategóriájának első helyezettje lett Kate. A nő egy tejgazdaságot működtet délkelet Cornwallban a férjével.

Most a New Holland traktormárka tulajdonosa, a CNH Industrial is gratulált honlapján a győztesnek.

Mint írták: a 134 hektáros farmon új modellt vezetett be a fenntartható mezőgazdaság jegyében. A trágyakezelés során keletkező biometánt hasznosító innovatív rendszerrel a gazdaság képes csökkenteni környezeti hatását. A megtermelt gázzal működtetik New Holland T6 Methane Power traktorukat és a gazdasághoz tartozó áramfejlesztőt, megteremtve ezzel a farm teljeskörű energiafüggetlenségét.

Kate Hoare és férje, Kevin 2018-ban kezdték meg útjukat az agráriumban. Az általuk alkalmazott megoldás rendkívül innovatív, és sok más gazdaság számára példa lehet.

Ma ugyanis az egyik legnagyobb kihívás a gazdáknak az, hogy növeljék a termelékenységet, csökkentsék karbonlábnyomukat és olyan módszereket találjanak, amelyek lehetővé teszik az energiafüggetlenséget. A hulladék és a biomassza nemcsak fűtéshez és villamosenergia-termeléshez használható fel, hanem járművek üzemanyagaként is "működhet". Ez korábban álom volt, de most ez a jövő. A növény- és tejtermelők is képesek biometánt előállítani trágyából és a növénymaradványokból.

A gazdák arra is lehetőséget kaphatnak a jövőben, hogy mezőgazdasági hulladékukat üzemanyaggá alakítsák, ami esetleges további bevételi forrássá válhat, hiszen a rendszerhez csatlakozva értékesíthető.