MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Depresszió kezelése agyi implantátummal

Depresszió kezelése agyi implantátummal

gyartastrend.hu

A súlyos depressziót bizonyos agyi régiók elektromos stimulálásával is kezelni lehetne.

A Nature Medicine folyóiratban megjelent egyik tanulmány bemutatott egy agyi implantátumot, amely valós időben képes megszüntetni a depresszió tüneteit.

Egy új koncepcióhatékonysági tanulmány szerint a súlyos depressziót bizonyos agyi régiók elektromos stimulálásával akár egy speciális implantátummal is kezelni lehetne. A kísérleti szerkezet folyamatosan figyelemmel kíséri az idegi aktivitást, és ha a depresszió kezdetét jelző biomarkereket észlel, a ciklus megzavarása és a beteg hangulatának javítása érdekében valós időben elektromos impulzust küld a kulcsfontosságú agyi régióba.

Az eszközt demonstráló tanulmány a Nature Medicine folyóiratban jelent meg. Az értekezés szerint a technikával a szakemberek már egy humán páciens betegségét is sikeresen kezelni tudták. A 36 éves Sarah már gyermekkora óta súlyos és az antidepresszánstól az elektrokonvulzív terápiáig minden korábbi gyógyítási kísérletnek ellenálló depresszióban szenvedett.

A kutatás első lépéseként a tudósok 10 napon keresztül szorosan figyelemmel kísérték Sarah agyának elektromos aktivitását annak érdekében, hogy a depressziós tünetekkel korreláló konkrét mintákat azonosítani tudják. A tudósok az amigdala egyik meghatározott területére koncentráltak, amely az akut depressziós tünetek megjelenésekor jelentős aktivitást mutatott.

A szakértők ezt követően felfedezték, hogy a ventrális striatumra bocsátott, röpke elektromos impulzusokkal ellensúlyozni lehet az amigdala ilyen irányú ténykedését.

Az implantátum

Miután Sarah idegi aktivitásának sajátlagos mintáit és az egyedi stimulációs célpontot azonosítani tudták, egy olyan implantátumot ültettek a nő agyába, amely a szerv egyik területén ébredt aktivitásra válaszul az orgánum valamelyik másik régióját elektromosan stimulálni tudja.

„Az első néhány hónapban a depresszió nagyon hirtelen enyhült, és nem voltam biztos benne, hogy ez tartós lesz – állította Sarah. – De az lett.”

A beültetés előtt Sarah betegségének súlyossági szintjét a Montgomery-Åsberg Depresszió Pontozó Skálán (MADRS) a 45-ből 36 pontra értékelték. Mindössze 12 nappal az implantátum bekapcsolása után a pontszám 14-re csökkent, néhány hónappal később pedig további 4 ponttal esett, vagyis Sarah gyakorlatilag tünetmentessé vált.