MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Daniel 80 ezer kecskét és juhot pusztított el

Daniel 80 ezer kecskét és juhot pusztított el

magro.hu

A gazdák több millió eurós károkkal kalkulálnak a Daniel vihar miatt.

Görögország még küzd a Daniel vihar pusztító hatásával, ami az egyik legismertebb exportcikkére, a feta sajtra különösen jelentős negatív hatást gyakorolt.

Az ország lágysajtjainak mintegy 40 százaléka Thesszália központi régiójában termelt juh- és kecsketejből készül, amelyet a múlt hónapban – több földközi-tengeri országhoz hasonlóan – árvíz pusztított. Becslések szerint 80 000 kecskét és juhot veszítettek el a katasztrófa során – a túlélő állatok életben tartása pedig nehézkes a magas vízállás és a takarmányhiány közepette.

Miközben a görög gazdák a megélhetésük ellehetetlenülésétől szenvednek, az áradások következményei a régió iparára is hatással vannak. “A legnagyobb csapás az, hogy sok tenyésztő a térségben azt mondja, hogy az árvíz után nem akar visszatérni a szakmájához” – mondta Krisztosz Aposztolopulosz, a Görög Tejipari Szövetség elnöke.

A gazdák több millió eurós károkkal kalkulálnak a Daniel vihar miatt, amely az elmúlt közel egy évszázad legsúlyosabb vihara volt az országban. Szeptember 7-én 12 óra alatt hektáronként több mint 700 tonna eső esett, ami majdnem kétszerese annak a mennyiségnek, ami Athénban egy év alatt lehull – írta meg a Financial Times.

Görögországban 16 ember halt meg az áradásokban. Thesszáliában a mezőgazdasági és ipari termelésre használt földek mintegy negyedét elöntötte a víz – és valószínűleg évekig nem lesz termékeny -, valamint épületek százait, számos hidat és az ország vasúti és közúti hálózatának egy részét tönkretette. Elemzők a vihar gazdaságra gyakorolt hosszú távú hatásától tartanak.

„Mindenki az áradások költségeiről beszél … néhány hónap múlva láncreakciók indulnak be, amelyek különösen a kisvállalkozások összeomlásához vezetnek” – mondta Jannisz Karasztergiosz, egy mezőgazdasági tanácsadó a térségben. Az elvesztett állatállományon kívül, sok raktárat nem lehetett megjavítani, és a gazdák több tonna takarmányt is veszítettek. Éveken át tartó kemény munka ment tönkre két nap alatt és nem könnyű újjáépíteni a raktárakat és a semmiből felállítani egy állományt.

Görögország évente 140 000 tonna fetát állít elő, amelynek 65 százalékát exportálja.