Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Csepregi Ferenc: „Nem én biztosítom a munkát, hanem az elégedett vevők”

Csepregi Ferenc: „Nem én biztosítom a munkát, hanem az elégedett vevők”

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

„Üzletpolitikájuk alapja a vevőcentrikusság: – Kereskedő cég vagyunk, a vevőnek rendelünk alá mindent."

Az álmait kellett újragondolnia. A fiatal gépészmérnök addig sikeres és elégedett volt, nagyszerű csapatot hozott létre és úgy érezte, révbe ért. A ’90-es évek végén azonban megszűnt munkahelye, a Nagykónyi termelőszövetkezet, ahol főmérnökként dolgozott és mindent újra kellett gondolnia. A legsürgetőbb kérdés az lett: „Hogyan tartom el a családomat?” Csepregi Ferenccel, a Csepregi és Társa Kft. tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk, akit az Év Tolna Vármegyei Vállalkozójának választottak.

– Egy véletlennek köszönhető, hogy fenyő-fűrészáruval kezdtem foglalkozni, akkor azt se tudtam, hogy mi a különbség az asztalos és az építőipari fűrészáru között – emlékezik vissza, majd így folytatja: – Minden ismeretlen és új volt, meg kellett tanulnom az értékesítés alapjait és egy teljesen új szakmát. A fenyőfűrészáru kereskedést 1995-ig egy bérelt telepen végeztem, majd megvettem ezt a területet a 65-ös út mellett. Egy lakókocsi volt az iroda, én voltam a targoncás, fizikai munkás, telepvezető, a feleségem az adminisztrációt végezte. Idővel raktárakat, irodát építettünk, lassan növekedtünk és bővült a tevékenységi körünk. 1999-ben adtuk át a csempe bemutatótermet, ez a mai nagyságrendhez képest szerénynek tűnik, mégis fontos lépés volt.

A vállalkozás legnehezebb időszakát 2006-tól élte, ekkor már érezhető volt a válság előszele, átalakult a fűrészáru piac. Villámgyorsan kellett dönteni és új utakat keresni. Ekkor csatlakozott az Új Ház csoporthoz, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. Tíz évig a csoport igazgatósági tagjaként is dolgozott, a költségvetésért felelt. – A kereskedelemben nem lehet hosszú távon egyedül boldogulni. A csoport tagjaként számos előnyt élvezünk, a közös beszerzés, a közös informatika és a képzés terén – fogalmaz a szakember, majd hozzáteszi: – Minden tekintetben szintet léptünk. A profilbővülés és minőségi kereskedelem jellemezte a következő évtizedeket.

Ma 30 ezer négyzetméteren gyönyörűen rendezett telephelyet találunk, ahol az alaptól a tetőig minden fajta építőanyag megtalálható. Közel 1000 négyzetméteren Épületgépészeti szaküzlet, Fürdőszobaszalon, Építőanyag-kereskedelem, Barkács- és szerszámgép áruház várja a vásárlókat, emellett továbbra is kínálnak kiváló minőségű fenyőfűrészárut és osztrák gyaluárut. Térkövekből, bel- és kültéri burkolatokból látványosan nagy a kínálat, ezt a közvetlen olasz és osztrák importbeszerzés biztosítja.

Üzletpolitikájuk alapja a vevőcentrikusság: – Kereskedő cég vagyunk, a vevőnek rendelünk alá mindent. Lényeges, hogy elégedetten távozzon és később visszatérjen, mert nem én biztosítom dolgozóinknak a folyamatos munkát, hanem a vásárlók. Ez alapvetés a cégünknél, mindenki pontosan tudja és eszerint jár el. Soha nem vettünk fel kész embert, mindig mi képeztük ki a munkatársainkat és talán ez a titka annak, hogy 19 fős kollektívánk nagy része 10-20-25 éve cégünket erősíti. Családi vállalkozásként működünk. Feleségem, fiam, lányom, menyem, is itt dolgozik, világosan elhatárolt feladatkörök vannak, ami a hatékonyságot és a sikerélményt is megalapozza, jó úton haladunk a generációváltásban is.
Ki gondolná, hogy a szigorú mérnökember három könyv szerzője? Családfakutatásnak indult, majd szülőfalujának Kisszékelynek a történetét vetette papírra. Könyvet írt, kutatott, ásatást szervezett, nemrég avatták az Árpád-kori templom emlékhelyét. Lokálpatriótaként és vállalkozóként ugyanazt vallja: „Ha belekezdek valamibe, szeretem jól csinálni”.