MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
Csendesen termeli áramot

Csendesen termeli áramot

szocikk.hu / BÍRÓ ZOLTÁN

Egyetlen szélfa képes előállítani egy átlagos háztartás villamosenergia-fogyasztásának 83%-át.

Az emberiség egyre nagyobb energiaéhsége miatt az éghajlatváltozás hatásai évről évre egyre közelebb kerül mindennapi életünkhöz. Egyre jobban érezzük, hogy energia igényünk kielégítésére, ha továbbra is természeti erőforrással kívánjuk kielégíteni, akkor az emberiség életébe fog kerülni. Ezért egyre több megújuló energiaforrásra hasznosítására van szükségünk. Erre itt egy számomra színpatikus megoldás, ami még a természetbe is könnyen belesimul.

A hagyományos szélturbinák telepítése sok pénzt, energiát és helyet igényel, ráadásúl még szépnek és környezetbe simulónak sem mondható. Ezek a megoldások tiszta energiát biztosítanak, de nem praktikusak és még nem is szép látványt nyújtanak. A hatalmas szerkezeteket városokba nem lehet telepíteni – nemhogy valakinek a kertjébe; itt jön a képbe ez a megoldás, a Szélfa.

Ezeket a mesterséges fákat három acéltörzsből és más kisebb ágakból tervezték, amelyek miniatűr szélturbinákat tartalmaznak levél alakban. Már egy kisebb széllökés is mozgásba hozza a leveleket. A Szélfa csak 11 méter sugarú földterületet igényel pont, mint egy közepes termetű fa. Parkokba, bevásárlóközpontok parkolójába, sőt otthonokba is elhelyezhetők a már meglévő fák társaságába.
A 2017-ben létrejött New World Wind a szélfa megalkotója szerint egy év leforgása alatt egyetlen szélfa képes előállítani egy átlagos háztartás villamosenergia-fogyasztásának 83%-át.

Annak érdekében, hogy városi környezetben is működőképes legyen, a New World Wind létrehozta az első mikroturbinát, az Aeroleafet. Az Aeroleaf kúp alakja lehetővé teszi, hogy 360°-os szélenergiát fogjon fel, és csak 2,5 méter / másodperces szélsebességre van szüksége az energiatermelés elindításához.

A Szélfa 3 acél törzsből áll, amelyek apróbb ágakba torkollanak, ezekre a 36 levél alakú szélturbina csatlakozik.

A szélturbinák esetében mindenkiben felmerül, hogy vajon mennyire zajosak. Az eddigi szélturbinák színte idegesítő suhogó és zümmögő hangot adtak, adnak ki. A szélfánál nem ez a helyzet. A New World Wind úgy tervezte meg az Aeroleafet, hogy szíj és fogaskerék használata nélkül forogjon, így csendes a generátor, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen helyre telepíthető legyen..

Létezik belőle olyan modell is amelyiknek fotovoltaikus szirmokkal vannak szerelve, amelyek összegyűjtik a nap energiáját. Így további 5%-kal növeli az energiatermelést.

Hát igen. Az ár valószínű, hogy gátat szab népszerűségének, mivel az 50.000 USD vételár nem mindenki farzsebében megtalálható összeg. Ez az ár elég erősen behatárolja a vevőkört, de reménykedjünk benne, hogy előbb utóbb mindenki számára elérhetővé válik.