MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Csapvíz: olcsó, egészséges és finom

Csapvíz: olcsó, egészséges és finom

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Szemléletformálás az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. szolgáltatási terültén.

A szakember elmondta, hogy a folyamatos technikai, technológiai fejlesztés, ivóvízminőség-javító beruházások megvalósítása mellett kiemelten fontos a kommunikáció. A pályázatban megfogalmazott cél: nagyobb figyelmet szeretnének irányítani a vízre – mind az ivóvíz, mind a szennyvíz-tisztítás területére – hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat ésszerűbben használjuk fel. Földünk 71 százalékát víz borítja, mégis a teljes vízkészletből mindössze 2,1 százalék az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz. Az EU területén, Magyarországon élő ember természetesnek veszi, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre áll az ivóvíz, és elfelejtjük, hogy több milliárd ember naponta küzd az életben maradáshoz szükséges ivóvízért. Tudatosítani igyekeznek, hogy milyen érték a jó minőségű, finom ivóvíz, illetve mit tehetünk azért, hogy kevésbé pazarlóan éljünk, ne szennyezzük környezetünket. Ezzel a céllal valósítják meg 2020-21 év során a szemléletformáló programot, melynek során nehézséget jelentenek a koronavírus-járvány okozta távoltartási szabályok, a rendezvények elmaradása. Elhangzott, hogy új megoldásokban gondolkoznak, és sok esetben házhoz mennek az egyes települések kisközösségeivel, óvodás- és iskoláscsoportjaival, civil szervezeteivel együttműködve. Összesen több mint ötezer személlyel közvetlenül veszik fel a kapcsolatot, a projekt közvetett hatása mintegy kétszázezer emberhez jut el.

Az első sikeres program augusztus 29-én Szekszárdon, a város születésnapján szervezett civil rendezvényen, a Vármegyeháza udvarán, zajlott le, közel százan fordultak meg a szolgáltató standján. A helyiek jó hangulatban, ivóvíz-kvíz kitöltése mellett finom csapvízzel hűtötték magukat, és szakemberekkel beszélgettek a mindenkit érintő témáról.
– Szükség van a csapvízfogyasztás ösztönzésére, nem lehet elég sokszor ismételni: olcsó, fenntartható, egészséges és finom a csapvíz. A palackos vizek fogyasztásával rengeteg hulladék termelődik, és csak Szekszárdon évente mintegy 100 tonna hulladék keletkezik PET palackból – mondta a vezérigazgató. – Egy év alatt egy család 24-28 ezer forintot költ átlagosan palackos vízre, ezzel szemben a csapvíz 60 filléres literenkénti nagyságrendjével sokkal olcsóbb. Ráadásul tehetünk valamit a környezetünk megóvásáért.

Az alsónyéki óvodások már tudják…

Szeptember 8-án, kedden, délelőtt verőfényes napon tartottak tájékoztató programot az alsónyéki óvodásoknak. A falu központjában, a víztorony mellett felállított színes pavilonok és ismertető táblák előtt az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. szakemberei fogadták a kicsiket és a kísérő pedagógusokat. Vörös Gyula projektvezető úgy fogalmazott, akkor vesszük észre az ivóvíz-szolgáltatást, ha valami baj van. Csőtörés, vízhiány, vagy egyéb probléma esetén átmenetileg nélkülöznünk kell, egyébként pedig természetesnek vesszük, hogy a csapból folyik a víz. Pedig nem az, a folyamat hátterét, a víz útját tablókon mutatták be, és próbálták a gyerekek életkorának megfelelően elmagyarázni. Az ovisok jól érezték magukat, hajtogattak, színeztek, kereső feladatlapot töltöttek ki, mindenki egy-egy almát kapott, és ha megszomjazott, a díszkútból vizet ivott. Később talán emlékezni fog erre, elmeséli szüleinek, nagyszüleinek. Az ivóvíz nem észrevétlen többet.