Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Boltok temetője

Boltok temetője

hvg.hu

Boltok tízezrei tűntek el 2005 óta, több településen ma már egy sincs.

2019 első felében tovább csökkent a boltok száma, 2005 óta a negyedük, azaz 39 ezer egység tűnt el, írja az Infostart.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a portálnak elmondta, az idei évben 1174-gyel csökkent a boltok száma, fél év alatt megszűnt csaknem 500 élelmiszerbolt is. Egyes szakboltok száma is visszaesett, igaz, a benzinkutak száma enyhén emelkedett. Az internetes kereskedelem viszont dinamikusan növekszik.

Amikor 30-40 százalékkal nőtt a webáruházi forgalom az elmúlt években, a teljes kiskereskedelmi fogalom pedig 5-6 százalékkal, nyilván a gyorsabban növekvő értékesítési csatorna valamennyi piacot elvett a hagyományos boltoktól – fogalmazott Vámos György.

A főtitkár hozzátette, a webáruházak kiskereskedelmi forgalomhoz mért részesedése 2019-ben hat százalék körül lesz.

Arról szó sincs, hogy elsöprik a hagyományos boltokat, és valamikor fékeződni fog ez a növekedés, bár néhány esztendeig két számjegyű marad – tette hozzá a főtitkár.

A falusi vásárlók sok tekintetben kiszolgáltatottak, hiszen emelkedik a bolt nélküli települések száma, és egyre gyakoribb, hogy a működő egységek nem tudnak megfelelő számú alkalmazottat megfizetni. Vámos György hozzátette, a kistelepülésen működő kisvállalkozások számára támogatást kérnek, ugyanis ez egyre inkább nem kereskedelmi, hanem társadalompolitikai kérdéssé válik.