MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Bevált a svédasztalos kísérlet a hazai iskolákban

Bevált a svédasztalos kísérlet a hazai iskolákban

magyarnarancs.hu

Feleannyi lett az ételmaradék, mint korábban.

Huszonnégy hazai iskolában bevezették a szabad szedéses étkeztetést, és a kísérlet érdekes eredménnyel járt.

A Nyugat.hu beszámolója szerint a kezdeményező cég, a HunGast Svédországban ottani közétkeztetőktől gyűjtött tapasztalatokat a szabad szedésről, de ezeket nem másolta le egy az egyben, hanem a helyi igényekhez igazította, és így kezdte el a kísérletet.

Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgató arról számolt be, hogy mivel a kezdeti eredmények is biztatóak voltak, ősztől már negyven ellátott intézményben folytatták a kísérletet, így 12 ezer diák étkezett így. Az új tálalásban a gyerekek azt is díjazták, hogy van lehetőség kóstolóra. A kérés csak annyi volt, hogy az étkezés végén lehetőleg üresen vigyék vissza a tányérjukat.

Az egyik legjelentősebb eredmény az volt, hogy az ételmaradék mennyisége majdnem a felére csökkent. Ez azért fontos, mert ma Magyarországon a közétkeztetésben az étel 27 százalékából lesz hulladék, évi 200 ezer tonnából több mint 50 ezer tonna.

Az is kiderült, hogy a gyerekeket ilyen keretek között könnyebb megtanítani arra, hogy annyit szedjenek, amennyit meg is esznek. A rendszer ott működött a legjobban, ahol a tanárok segítettek a bevezetésében.

A tervek szerint a következő tanévtől újabb iskolák csatlakoznak, így mintegy huszonötezer diák fog így étkezni.

A HunGast harminc éve működik, mostanra közel 800 iskola, 130 ezer diák ellátásáért felel.