Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Betiltották a benzinturizmust Finnországban

Betiltották a benzinturizmust Finnországban

autoszektor.hu

Korábban minden autós egy 10 literes kanna üzemanyagot vihetett be Finnországba a határátlépéskor.

A helsinki kormány a EU-s szankciók részeként megtiltotta a finn autósoknak, hogy üzemanyagot hozzanak be kannában vagy tartályban Oroszországból – írja az autonews.ru orosz autós portál.

Korábban minden autós egy 10 literes kanna üzemanyagot vihetett be Finnországba a határátlépéskor. A finn vámhatóság azonban most bejelentette, hogy ez a gyakorlat ellentéses az uniós szankciókkal, ezért betiltotta a magánúton történő benzinbehozatalt Putyin országából.

„Az Oroszországgal szembeni uniós szankciók miatt csak az autók normál benzintankjában lehet üzemanyagot behozni Oroszországból. Üzemanyag nem importálható hordozható tartályban vagy kannában határátlépéskor” – áll a finn határőrség közleményében.

Az Oroszországból Finnországba irányuló "benzinturizmus" korábban is elterjedt gyakorlat volt, de a szankciók bevezetése óta nagyságrendekkel megnőtt. Nem csoda, hisz Finnországban egy liter benzin átszámítva most körülbelül 150 rubelbe kerül, míg Oroszországban csak 51 rubelt kell fizetni érte.

„Ismerek sofőröket a határ menti városokból, akik megbuherálták az autójuk tankját, hogy 80 liter benzin is beleférjen. Láttam olyan Volvót, aminek kiszedték az üléseit, hogy egy második tank is beleférjen, így 120 litert tudtak áthozni egyszerre a határon. A benzint aztán vagy eladták vagy a hajóikat töltötték fel vele” – mondta el egy határmentén élő finn az Autonews.ru-nak.