MENÜ
2021. november 28.
Stefánia
Számik pert nyertek Norvégiában

Számik pert nyertek Norvégiában

444.hu

A bíróság szerint a számik védendő kulturális hagyománya a rénszarvasok tradicionális tenyésztése.

A legfelsőbb bíróság ítélete szerint érvénytelen a parkok építésére és üzemelésére kiadott engedély, mivel az sérti a számi (lapp) népcsoport jogait.

A döntés szerint a Fosen régióban lévő és Európa legnagyobb szélturbinafarmjához tartozó Storheia és Roan parkok vétenek az ENSZ polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmánya ellen is. Eszerint az etnikai kisebbségek tagjaitól nem tagadható meg az a jog, hogy saját kulturális hagyományaikat ápolják.

A bíróság szerint a számik védendő kulturális hagyománya a rénszarvasok tradicionális tenyésztése. Az állattartók azzal érveltek, hogy a szélturbinák látványa és hangja megzavarja a közelben legelő állatokat, veszélyeztetnek egy régi hagyományt.

Egyelőre nem tisztázott, milyen következményei lesznek az ítéletnek. A számik jogi képviselői a döntés után követelik, hogy bontsák le a 151 szélturbinát, amik rénszarvaslegelőkön vagy azok közelében vannak. „A megépítésüket illegálisnak nyilvánították, illegális lenne tovább üzemelniük” – közölte Andreas Bronner ügyvéd.

A szélparkok üzemeltetőjét meglepte az ítélet, mivel hivatalos engedélyt kapott az építésre. A Fosen Vind nevű cég szerint a döntési folyamatban fontos szerepet játszottak a rénszarvastenyésztők jogai.

Az energiaügyi minisztérium egyelőre tanulmányozza az ítéletet, ami hatással lehet más projektekre is.

A számi népcsoporthoz kb. 100 ezer ember tartozik, Svédországban, Finnországban, Norvégiában és Oroszországban élnek. Egy részük rénszarvastenyésztésből él. (MTI)