MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
Az extrém hőségek miatt már új színt kell bevezetni a jelölésükre

Az extrém hőségek miatt már új színt kell bevezetni a jelölésükre

greenfo.hu

Négy helyett ötfokozatúvá vált az az amerikai jelzőrendszer, amely a lakosságot tájékoztatja a várható hőségről.

Az új amerikai figyelemfelhívó rendszer a szélsőséges időjárást is hétnapos rendszerben vetíti előre, így az embereknek idejük lehet felkészülni az érkezésére.

A hőerősség jelölése eddig egy négyfokú skálán történt, az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat mércéjén – ahogy Magyarországon is – a piros/vörös szín jelentette a legnagyobb meleget. Minap egy ötödik színnel, a bíborral/magentával/lilával egészítették ki a rendszert. Ezt az extrém magas hőmérsékleti értékek idején használják majd, amikor a rendkívüli meleget az éjszaka nem képes enyhíteni, vagy csak csekély mértékben-írta a hvg.

Az új amerikai figyelemfelhívó rendszer a szélsőséges időjárást is hétnapos rendszerben vetíti előre, így az embereknek idejük lehet felkészülni az érkezésére. A színkódok az alábbiak szerint alakulnak:

zöld: nincs veszély,
sárga és narancssárga: közepes kockázat azok számára, akik érzékenyen reagálnak a hőre, és nem tudnak megfelelően hidratálni, vagy hűvös helyre húzódni,
piros: magas kockázat mindenki számára, a legnagyobb veszélyben a hőre érzékenyek vannak,
bíbor/magenta/lila: nagyon magas kockázat minden ember számára, és az éjszaka sem hoz enyhülést.

A Meteorológiai Világszervezet egyébként az év elején már vörös riasztást adott ki, annyira aggasztó az időjárás. Ha pedig így haladunk, hamarosan Európának is új jelzőrendszert kell kitalálni, a kontinens ugyanis majdnem kétszer olyan gyorsan forrósodik fel, mint a globális átlag.

Európa a leggyorsabban melegedő kontinens, mégsem prioritás a környezet- és klímavédelem az Unió közeljövőjéről szóló dokumentumban

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) először közreadott, alkalmazkodásról szóló jelentése 36 klímakockázatot sorolt öt fő csoportba (élelmezés, egészségügy, infrastruktúra, gazdaság és pénzügy, ökoszisztémák). 21 esetén már most nagyobb készültségre lenne szükség, amiből 8 különösen sürgető. A kockázatok ugyan elvontnak tűnhetnek, de valójában az egész gazdaságot és a társadalmat is veszélyeztethetik. Az extrém hőség gyakoribb előfordulása, a csapadékmintázatok megváltozása többféle rizikót is magukban hordoznak, amelyek területileg eltérők. Minél előbb mérsékelnünk kell a klímaváltozást, különben katasztrofális károkkal találhatjuk szemben magunkat itt, Európában is.
Az EEA jelentése szerint több területen még akkor is felkészületlenek vagyunk, ha sikerül 1,5 foknál korlátozni a globális felmelegedés mértékét. A nem-klimatikus tényezőkön is sok múlik, de hatékony politikákkal szignifikánsan csökkenthetjük a kockázatokat. Ehhez képest az Európai Unió közeljövőjét meghatározó prioritási listában a környezet- és klímavédelem ügye csak az üzlet és a versenyképesség kontextusában jelenik meg, míg a természet és a biodiverzitás semennyire. Sokkal több szó esik biztonságpolitikáról és migrációról, pedig a klímaváltozás hatásai nem állnak meg a határoknál és nem lehet fegyverekkel semlegesíteni őket.