Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Az állam támogatónak és vevőnek is rossz az üzleti életben

Az állam támogatónak és vevőnek is rossz az üzleti életben

portfolio.hu

Bojár Gábor: az állam demotiválja a vállalkozásokat Magyarországon.

Sok magyar vállalkozás sikertelensége mögött az húzódik, hogy az állam demotiválja a vállalkozásokat azzal, hogy pénzt osztogat nekik – mondta Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója a Pénzcentrumnak adott interjúban. A szakember szerint a vállalkozásoknak meg kell tanulniuk a világpiacon boldogulni, a vevőkből élni és rájuk figyelni, aki nem az állam. Bojár a magyar oktatás problémáiról is beszélt, szerinte a képzések minősége nagyon sokat romlott itthon. Bojár Gábor részletesebben is beszél a vagyonépítésről és befektetési lehetőségekről a Portfolio november 8-ai ingyenes lakossági rendezvényén. Részletek itt.

Terítéken a bankok digitális transzformációja, a legfontosabb IT-üzleti és technológiai irányai! (x)
Mindig kimondottan kerestem a valódi és tisztességes versenyt. Amikor a Graphisoft megalakult, az első megbízásunkban a Paksi Atomerőműhöz kapcsolódott, hamar beláttuk azonban, hogy az állami megbízás nem nekünk való műfaj, nekünk nyugaton kell megpróbálni eladni a termékünket, valódi versenyben – mondta Bojár Gábor az interjúban.

Az üzleti életben a szakember szerint hasznosabb a sikertelenségekről beszélni, mint a sikerekről. Ugyanis ezekből sokkal többet lehet tanulni. A korábbi sikertelen akvizícióit például annak tulajdonítja, hogy mi, magyarok, nem tanultuk meg hogyan kell integrálni más cégeket. Ez egy gyarmatosítói kultúra, ami az angoloknak, amerikainak, de persze másoknak is a kisujjukban van, de nekünk nagyon nincs. A sikeres akvizícióhoz az is kell, hogy akiket megveszünk, érezzék úgy, hogy nekik ez egy nagy lehetőség – teszi hozzá.

A párválasztás példáját hozta erre:

Először azt nézd, hogy te kiknek tetszel, majd közülük válaszd ki, aki neked is tetszik. Így sok kudarcot lehet megspórolni.

A Graphisoft sikerére és sok más magyar cég sikertelenségére rákérdezve elmondta, hogy

A PROBLÉMA FORRÁSA AZ, HOGY AZ ÁLLAM DEMOTIVÁLJA A VÁLLALKOZÁSOKAT AZZAL, HOGY PÉNZT OSZTOGAT NEKIK.

Itt ugyanis van egy alapvető tévedés, amiben vezetőink rendületlenül hisznek. Azt hiszik, hogy ha valamire több pénzt adnak, az jobban fog működni. Ez azonban nem igaz.

A vállalkozók azt tanulják meg így, hogy hogyan lehet megkapni azt a pénzt, amit a kormány rájuk önt, ahelyett hogy azt tanulnák meg, miként lehet a világpiacon boldogulni. Nem tanulják meg, hogyan lehet a vevőkből élni – teszi hozzá Bojár.

Az állam támogatónak nagyon rossz, de vevőnek is. Ugyanis a vásárlásról nem azok döntenek, akik használni fogják a terméket. És az ember mindig arra figyel, akitől a pénzt kapja. Pedig a termék akkor lesz jó, ha arra figyelek, aki használja. Egy termék attól lesz jó, ha van egy igényes gyártója, és van egy igényes vevője. Az állam nem ilyen.

A magyar oktatási rendszer kapcsán is borúlátó Bojár, a képzés minősége borzasztó nagyot romlott szerinte.

Ez nem a jelenlegi kormányzat egyedüli bűne, az előzőek is sárosak ebben, de az előzőek csak elhanyagolták az oktatást, mert nem érezték a fontosságát, a jelenlegi viszont tudatosan rombolja, mert a butább embereket könnyebb irányítani…Én csak azt tudom vállalkozóként, tehát az oktatás vevőjeként, hogy az oktatás nagyon fontos. Abba kellene fektetni az ország tőkéjét.