MENÜ
2024. május 13.
Szervác, Imola
Áttörés a fúziós energia előállításában

Áttörés a fúziós energia előállításában

hvg.hu

Régóta fejlesztik már a tudósok a fúziós erőműveket, amelyek az energia-előállítás új alternatíváját jelenthetik.

Az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory kutatói 192 lézernyaláb segítségével bombáztak egy apró gömböt, amiben a hélium izotópjait helyezték el. Az eredmény lenyűgöző lett.

Régóta fejlesztik már a tudósok a fúziós erőműveket, amelyek az energia-előállítás új alternatíváját jelenthetik a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével és a vitatott nukleáris maghasadással szemben. A módszer tiszta, mivel sem hulladékot, sem üvegházhatású gázt nem termel, az energia előállítása azonban nem egyszerű.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a fúziós reaktor belsejében a Nap magjánál is forróbb plazmát kell előállítani, amit a mágneses mezők kontrollálnak. A plazma előállításához hidrogént és deutériumot használnak fel.

Ezzel azonban van némi probléma: bár egyre jobb hatásfokkal lehet energiát előállítani, még mindig jelentős mennyiségű energiát emészt fel a folyamat. Az amerikai Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) kutatói azonban egy másik módszer, a lézerrel kontrollált fúziós erőmű fejlesztésében értek el jelentős előrelépést – olvasható a Science-ben.

A tudósok 20 nanoszekundumon keresztül bombáztak 192 lézernyalábbal egy olyan apró gömböt, amit deutériummal és tríciummal, vagyis a hidrogén izotópjaival töltöttek meg. Ezt a gömböt egy aranyból létrehozott hengerben helyezték el. Ezt a hengert a lézerek elpárologtatják, ami röntgensugárzást hoz létre, ez pedig felrobbantja az izotópok kapszuláját és fúziót eredményez.

A kísérlet során a "gyújtás" 71 százalékos volt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 1,35 megajoule energia keletkezett az 1,9 megajoule energiájú lézerek segítségével. A gyújtás az a jelenség, amikor a plazmának leadott energia eléri a plazma fűtésére fordított energiát, így az önfenntartóvá válik. A mostani eredmény nyolcszor jobb, mint amit a LLNL kutatóinak eddig sikerült elérniük.

A tudósoknak még beletelik némi időbe, mire tökéletesítik a rendszerüket, ám a mostani eredmény már önmagában is rendkívül izgalmas, és azt jelenti, hogy egy komoly lépéssel közelebb kerültünk a fúziós energia előállíásához.