MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Árulkodó faggyú

Árulkodó faggyú

senior.hu

Elkészült az e-orr, amely kiszagolhatja a Parkinson-kórt már korai stádiumban is.

Néhány évvel ezelőtt Joy Milne azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy képes kiszagolni a Parkinson-kórt. A tudósok sokat vizsgálták az asszonyt, akinek érzékeny orra már nagyon korai stádiumban megérezte az idegrendszeri rendellenességet.

Joy Milne és Professor Perdita Barran

A szakemberek azóta próbáltak egy olyan eszközt építeni, amely a kórt a bőrön lévő szagminta alapján képes diagnosztizálni.

Most siker koronázta az erőfeszítéseket: elkészült egy hordozható, mesterséges intelligenciát használó rendszer, az ‘e-orr’, amely majd a remények szerint használható lesz arra, hogy az orvosi rendelőben diagnosztizálja a betegséget.

A Parkinson egyfelől motorikus tüneteket okoz, remegést, bizonytalan járást, merevséget, valamint nem motorikus tüneteket is, így például depressziót vagy demenciát.

Noha jelenleg gyógymód a betegségre nem létezik, a korai diagnózis és a különféle kezelések képesek a tüneteket enyhíteni, az életminőséget javítani és az életet meghosszabbítani. Most azonban csak akkor tudják felismerni a betegséget, amikor a beteg már motorikus tüneteket mutat, de addigra már visszafordíthatatlan idegrendszeri károsodás zajlott le.

Nemrég a tudósok felfedezték, hogy a betegeknél megnő a faggyútermelés (olajos, viaszos anyag a bőrön), valamint fokozott az élesztő, enzim, hormontermelés is, ami bizonyos szagokkal jár.

A humán szuperorrok, mint amilyen Milne is, nagyon ritkák: a nő is akkor figyelt fel először az illatra, amikor a pézsmás, olajos szagot megérezte a férjén, Les-en. Az azóta elhunyt férfit 12 évvel később, 45 évesen diagnosztizálták Parkinsonnal.

Eddig a kutatók gázkromatográfiás tömegspektrométert használtak, hogy a faggyúban lévő szagmintákat analizálják. Ezek a készülékek lassúak, drágák és terjedelmesek.

A szakembereknek most sikerült kifejleszteniük egy e-orrot, ami a gázkromatográfiát egy felületi, akusztikus hullámérzékelővel kombinálja, amely a gáznemű vegyületeket hanghullámokkal való kölcsönhatásuk révén méri és a gép algoritmusokat alkalmaz. A csapat mintát gyűjtött 3 Parkinsonos betegről és 32 egészséges kontrollszemélyről, mégpedig faggyúmintát úgy, hogy egy gézlappal törölgették az alanyok hátát.

A gézből kiáramló illékony szerves vegyületeket az e-orral analizálták, és három olyan összetevőt találtak, amelyek szignifikánsan különböztek a 2 csoport között, ezeket használták fel a modell megalkotásához.

Ezt követően a kutatók további 12 Parkinsonos és 12 egészséges páciensről származó faggyúmintát analizáltak és azt találták ahogy a modell pontossága 70,8%-os a betegség előrejelzésében. A modell érzékenysége 91,7%-os volt, a valódi Parkinsonos esetek azonosításában, de a specifitása csak 50% volt, ami magas fals pozitivitásra utal. Ezt a pontosságot később 79,2%-ra sikerült növelni. Az éles klinikai bevetés előtt még rengeteg teszt vár az e-orra a jobb diagnosztika érdekében.

A tanulmány az ACS Omega folyóiratban jelent meg ACS.