Tam_Bau
MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
Árstop, egy kicsit másként

Árstop, egy kicsit másként

hvg.hu

A tejcsoki, a spagetti tészta, a gouda sajt és a pelenka is olcsóbb lesz.

Hétfőtől életbe lépett Horvátországban az árstop, a kormány bejelentése szerint egyes alapvető élelmiszerek árait korlátozzák. Az érintett termékek külön címkével lesznek ellátva.

Többségében élelmiszereket fog érinteni az ársapka, összesen 30 darabot. A napraforgóolaj, a tej, a liszt, a cukor, az egész csirke és a darált sertéshús esetében a tavaly márciusi elfogadott árkorlátozások maradnak érvényben.

Olcsóbb lesz a tejcsokoládé, a joghurt, a gouda sajt, a rizs, a spagetti tészta, a tojás, egyes hústermékek, a burgonya, a sárgarépa és a bab. Emellett korlátozták a WC-papír, a tusfürdő, a fogkrém, a pelenka és az intimbetét árát is. A horvát kormány közlése szerint a teljes bevásárló kosár így 24 euróval lesz olcsóbb.

A kormány tárgyalásokat folytatott a legnagyobb horvát kereskedelmi láncok képviselőivel is. A láncok közül egyesek ígéretet tettek arra, hogy az év végéig további 300 és 1000 közötti termék árát állítják vissza a tavaly december 31-ei szintre.

Hazánkban július 31-ével vezettek ki az árstopot, azóta jelentősen megugrottak az alapvető élelmiszerek árai, bár a kormány kommunikációja szerint a bevezetés az infláció letörését célozta volna, valójában serkentő hatással volt rá. A hvg.hu árstop utáni tapasztalatait, augusztusi bevásárlókosarát itt tekintheti meg.