MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Amikor egy Spar fűti a lakást

Amikor egy Spar fűti a lakást

Csernátony Csaba, Buksza blog

A világ nagyvállalatai versenyt futnak az idővel tevékenységük klímabaráttá tételében.

 A Spar tett egy lépést efelé, ráadásul a közelben: egyik bécsi áruházát alakította át. A Spar megnyitotta korábban átadottaknál még klímabarátabb boltját Bécsben, a Vollbadgassén. A bolt egy olyan épületben van, amelyben orvosi rendelő, nővérszálló, óvoda és hatvan lakás is található. Ez teszi lehetővé az áruház környezetbarát működését.

Az átalakítást megtervező mérnökök lehetőséget kaptak arra, hogy kettős, vagy másként fogalmazva kombinált hűtőrendszert építsenek. Azt használják ki, hogy a szupermarket jégszekrényei, hűtőládái és hűtőkamrái jelentős mennyiségű hőt termelnek. Ezt eddig felesleges mellékterméknek tekintették és az épület tetején elengedték a szabadba. Az új megoldás lényege, hogy a felmelegített levegőt fűtésre használják. Nem csupán a boltot, hanem a közös épületben lévő cégek irodáit és a lakásokat is Sparból fűtik.

Nem akármilyen Spar nyílt Bécsben. Fotó: Google MapsNem akármilyen Spar nyílt Bécsben. Fotó: Google Maps
Emellett a szupermarket teljes világítását LED-es rendszerekkel oldják meg. Részben világító csíkokkal, részben meghatározott pontot – terméket – megvilágító lámpákkal. Ezenfelül a reklámok háttérvilágítását is LED-ek szolgáltatják. A vállalat beszámolója szerint ennek köszönhetően nagyjából hatvanszázalékos energiamegtakarítást érhetnek el a hagyományos fényforrások használatához képest.

A hatszáz négyzetméteres boltban körülbelül tízezerféle terméket árulnak. Van pékség, hentespult és sajtsarok is. A vásárlók meleg „vedd és vidd” típusú termékeket a választhatnak, továbbá előre elkészített szendvicseket és salátákat. (Forrás: ESM Magazine)