MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Álomhatár

Álomhatár

hvg.hu

Átlépték az álomhatárt a mérnökök, megépítették a világ leghatékonyabb napelemét.

Még május elején jelentették be a svájci Lausanne-i Egyetem (EPFL) tudósai, hogy egy olyan napelemet fejlesztettek ki, amelynek hatékonysága elérte a 29,2 százalékot. Ez rekordnak számít, az álomhatárt pedig a mérnökök 30 százalékban határozták meg.

Hogy milyen gyorsan fejlődik a technológia, azt jól mutatja, hogy alig több mint két hónappal később sikerült áttörést elérni a hatékonyságban. Az Interesting Engineering beszámolója szerint a svájci kutatóknak most először sikerült nemcsak elérniük,

de át is lépniük a 30 százalékos hatékonyságot a szílicum-perovszkit panelek esetében.

Korábban egyébként már sikerült a 30 százalékot elérni, ám ahhoz rendkívül drága félvezetőket kellett használni. A mostani technológia azonban viszonylag olcsó, így széles közönség számára érhető el. A szakemberek szerint a Napból érkező látható fény a napelem felső cellájában, míg az alacsonyabb energiájú vörös fény az eszköz hátsó részében található szilíciumcellában nyelődik el.

A mostani rekord felállításánál két különböző tervezésű eszközt használtak. Az első esetben egy vékony, folyékony perovszkit réteget használtak a szilícium felületén. Ez 30,93 százalékos hatékonyságot ért el az 1 cm²-es tesztpanelen. A második esetben gőz- és folyadékoldat segítségével vitték fel a kristályt a lapkára – ekkor 31,25 százalékos volt a hatékonyság. A szakemberek most azon dolgoznak, hogy kiderüljön, az eredmények mennyire skálázhatók fel a nagyobb felületekre.