MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Akkumulátorba tehetem a napelemmel megtermelt energiát, ha nem veszi át a szolgáltató

Akkumulátorba tehetem a napelemmel megtermelt energiát, ha nem veszi át a szolgáltató

raketa.hu

Az akkumulátoripar hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtizedben.

Az áramszolgáltatók már nem sokáig lesznek kötelesek 1:1 arányban elszámolni a házi napelemes termelés és fogyasztás egyenlegét! Lesz még ezek után is értelme napelemeket tenni a háztetőre?
A napelem csak nappal, napsütéses időben termel sok energiát, az áramfogyasztást viszont a szolgáltatóknak éjszaka és télen is biztosítaniuk kell. Mindig is lehetett tudni, hogy a mi égövünk alatt nem csak napon, de éven belül is durván változó teljesítménnyel termelő házi napelemes rendszerek nem integrálhatók a végtelenségig egy folyamatos üzemet biztosító elektromos hálózatba.

Az Európai Unióban 2024-től várhatóan megváltozik az úgynevezett háztartási kiserőművek elszámolási rendszere. Jelenleg a szolgáltatók egy oda-vissza mérő órán keresztül csak azt nézik, hány kilowattóra ment fel a hálózatra a napelemeinkből és hány kilowattórát fogyasztottunk el a hálózatról az elektromos berendezéseinkkel. A különbséget évente egyszer kell rendezni: ha túlfogyasztásunk van, kifizetjük normál tarifával, ha túltermelésünk, azt kifizeti a szolgáltató (nyomott, a hálózati költségektől megtisztított nettó energiaáron).

Mire érdemes leginkább felhasználni a 3 milliós állami otthonfelújítási támogatást?
A kormány által bejelentett lehetőség sokak fantáziáját megmozgatta. Mit is kellene megváltoztatni otthonunkban hatmillióért, ha a beruházás fele ingyen van?
Vagyis ha feltöltünk egy kilowattórát mondjuk májusban délben és fogyasztunk egy kilowattórát decemberben egy éjszaka, az elszámolási szempontból ugyanolyan értéken számolódik el. Ennek a paradicsomi állapotnak lesz vége (valószínűleg) három év múlva. 2024. január elsejétől az újonnan telepített házi rendszerek termelése és a hálózatról szívott energia elszámolása külön tarifákkal történik, ami nyilvánvalóan nem fog kedvezni a termelőknek.

Ettől még a napelemes rendszer telepítése nem feltétlenül lesz rossz üzlet! Nálunk egy ilyen rendszer megtérülése a jelenlegi energiaárak és beruházási költségek mellett 8-10 évre tervezhető. A napelemek élettartama viszont több évtized, így némi karbantartás, invertercsere mellett az első 8-10 év után már tiszta haszon a rendszer üzemeltetése, a villanyszámla megspórolása miatt. Ha a szolgáltató 2024-től már nem fogja egy-az-egyben elszámolni a termelést, akkor sincs minden veszve, csak

kell egy akkumulátor a házba, amibe eltároljuk a nappal, jó időben termelt energiát, amit aztán felhasználunk éjjel vagy borús napokon.

Az akkumulátoripar hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtizedben. Először a mobiltelefonok, később az elektromos autók gyors terjedése pörgette fel a fejlesztéseket. A mai lítium-akkumulátorok kiválóan alkalmasak arra is, hogy egy háztartásban éveken, akár évtizedeken át problémamentesen kezeljék a napelemek által megtermelt illetve a fogyasztók által felhasznált energia áramlását. Így ma már minden adott ahhoz, hogy a napelemes rendszerbe (minden értelemben) egy új elemet, egy házi energiatárolót integráljunk. A piacon már ma is számos gyártó kínál ilyen termékeket.


A Tesla komplex háztartási elektromos rendszere: napelemes cserép a tetőn, akkumulátor a falon (a garázsajtó mellett) és persze egy villanyautó, aminek a fali töltője szintén ott látható a garázsnál
Hogyan méretezzünk?
A 2024 utáni házi napelemes rendszerek telepítése előtt a mainál jóval nehezebben megválaszolható kérdés lesz, hogy mekkora kapacitású rendszert érdemes kiépíteni. Jelenleg ez nagyon egyszerű: annyi napelem kell, amennyi az év során megtermeli az egész éves fogyasztást. Így jön ki nullára a villanyszámla és így járunk a legjobban az egésszel. (A túltermelést ugye nyomott áron fizeti ki a szolgáltató, ami már nem fedezi biztosan a rendszer élettartama alatt összesen felmerülő beruházási és karbantartási költségeket. "Piacra termelni" tehát házilag nem éri meg, csak a saját fogyasztás erejéig jó üzlet a napelem.)

Ökölszabály szerint ha az éves fogyasztás mondjuk 6000 kWh, akkor a mi klímánkon egy 6 kilowattos rendszerrel lehet kinullázni a villanyszámlát. Ezt aztán igazán egyszerű kiszámolni.

2024 után sokkal bonyolultabb lesz az egyenlet. Szinte biztosan be kell kalkulálni egy energiatárolót is a rendszerbe, ennek a méretezése viszont sok változótól függ. Benne lesz a számításban a napi fogyasztás eloszlása, hogy van-e a termelés idejére tervezhető felhasználás is (mondjuk egy időprogramozott vízmelegítő, okosan bekapcsolt háztartási nagyfogyasztók vagy akár egy otthon töltött elektromos autó), illetve szeretnénk-e nagy mértékben függetlenedni a hálózattól. Ha az elszámolás rendszere megengedi, az sem kizárt, hogy az otthoni akkunak csak egy dolga lesz: a napi termelési csúcsban eltárolt energiát a számunkra legjobb tarifával számolt fogyasztási csúcsban feltölteni a hálózatra.

Kitől vegyünk házi akkumulátort?
Bár a szabályozási környezet Európában még ki sem alakult, az ipar máris száz százalékig felkészült a lakossági háztartási energiatárolók iránti kereslet kielégítésére. Számos gyártó kínál már kész termékeket, igényes dizájnnal, hosszú garanciaidővel, jópofa kapcsolódó szolgáltatásokkal.