MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Akik nem tudnak határidőt szabni a fosszilis energiafüggőség megszüntetésére

Akik nem tudnak határidőt szabni a fosszilis energiafüggőség megszüntetésére

hvg.hu

India már korábban is ellenezte a nyugati országok által javasolt határidőt a szénfelhasználás kivezetésére.

India – Kína támogatásával – arról próbálja meggyőzni a többi tagállamot a G20-csoporton belül, hogy ahelyett, hogy határidőt szabnának a fosszilis tüzelőanyagok kivezetésére, maguk választhassák meg a szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére vonatkozó ütemtervüket – írja a Reuters három indiai kormánytisztviselőre hivatkozva.

A lap értesülései szerint India, a G20-as csoport jelenlegi elnöke a szeptemberi csúcstalálkozón szeretné bevezetni a „többféle energiaútvonal” kifejezést, ezt többek közt Kína és Dél-Afrika is támogatná. Ez lehetővé tenné az országok számára, hogy megválasszák, mely erőforrásokat használnak. Vagyis akár a szenet is használhatnak, miközben a nettó zéró kibocsátási terveik megvalósításán dolgoznak.

India már korábban is ellenezte a nyugati országok által javasolt határidőt a szénfelhasználás kivezetésére, ugyanis a kormányzati adatok szerint az éves villamosenergia-termelésének közel háromnegyedét a szén adja. Új-Delhi régóta védi a fosszilis tüzelőanyag használatát, arra hivatkozva, hogy más országokhoz képest alacsonyabb az egy főre jutó kibocsátása.

Az indiai kormánytisztviselők elmondása alapján a világ másik nagy szénfelhasználója, Kína támogatta országukat a találkozón, mondván, nem tud határidőt szabni a fosszilistüzelőanyag-függőség megszüntetésére, és minden rendelkezésre álló erőforrását optimálisan szeretné felhasználni.