MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Aki nélkül a világ más lenne, és sokkal kevesebbet tudnánk

Aki nélkül a világ más lenne, és sokkal kevesebbet tudnánk

hvg.hu

Születésnapi Attenborough-hétvége lesz a Spektrum.

Szombaton lesz 95 éves Sir David Attenborough. A világhírű természettudós és dokumentumfilmes munkája előtti tisztelgésül a Spektrum műsorstruktúrája hetekre átalakul.

A csatorna közlése szerint júniusig minden hétvégén összesen 110 órányi lenyűgöző természetfilm, mellette az univerzum titkait feltáró tudományos jellegű film és sorozat kerül képernyőre. A születésnapi, május 8-9-i hétvégén 10 órányi filmet és sorozatot mutat be a Spektrum a tudós friss munkáiból. Köztük kiemelkedik az Attenborough – Egy vadregényes élet című személyes hangvételű egyórás életrajzi film, valamint a 2020-ban befejezett Attenborough csodálatos világa.

Az Attenborough – Egy vadregényes élet bemutatója a természettudós 95. születésnapján, azaz szombaton lesz, 16 órától. A film David Attenborough nem mindennapi életútját követi nyomon, kezdve az ősmaradványokat kutató ifjútól a műsorvezetői karrierje kezdeti évein át egészen a számtalan újító és előremutató dokumentumfilm megalkotásáig, amelyek a többi közt a 3D és a 4K technológiák úttörő alkalmazásán keresztül megváltoztatták a természettudományos műsorokról alkotott képünket – részletezi a Spektrum közleménye. A személyes hangvételű különkiadás végigkíséri Attenborough utazással töltött éveit a Galapágos-szigetektől a kanadai hegyekig. A csatorna ígérete szerint a film eddig soha nem látott módon mutatja be David Attenborough-t, a tudós embert, aki azon túl, hogy kimagasló tudású, egyben végtelenül jó humorú is.

A születésnapi Attenborough-hétvége további filmjei közt szerepel az először vasárnap 16 órakor műsorra kerülő Attenborough csodálatos világa. A filmes a 80-as éveiben hétéves földkörüli útra indult, a filmbe élményeit sűríti a Nagy-korallzátonytól a borneói őserdőkig.

A Spektrum ezen a hétvégén levetíti a teljes Hét világ – egy bolygó sorozatot is. A kontinensek egyedi földrajza hogyan alakította az életet? A csatorna ígérete szerint megdöbbentően új állati viselkedéseket tár elénk a sorozat minden epizódja Afrikától az Antarktisz fagyos vizeiig.

Május 15-től is maradnak a természetfilmek a Spektrum műsorán. Június végéig minden hétvégén reggel 9 órakor kezdődnek azok a természetfilmek, amelyek egy-egy vadregényes utazásra és a vadon megismerésére csábítják a nézőket. A sorozatok között számtalan BBC-alkotás is szerepel, amelyek közül többet David Attenborough neve fémjelez.

Az élővilág mellett májusban és júniusban a világegyetem is főszerepet kap, így május 17-től minden nap este 8 órakor galaktikus utazásra invitálja az érdeklődőket a csatorna. A tematikus időszak a Túl a Földön című 2020-ban készült sorozat televíziós premierével indul. Az ismeretterjesztő műsor az emberiség helyét kutatja az univerzumban, bámulatos képi megoldásokkal, egészen addig, hogy a jövőnkben a Mars vajon milyen szerepet kap az életünkben.