MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Akár tíz év börtönnel is sújthatók majd a környezeti bűncselekmények elkövetői

Akár tíz év börtönnel is sújthatók majd a környezeti bűncselekmények elkövetői

greenfo.hu /Fotó: euronews

„Még a vezérigazgatót is lehet felelősségre vonni, ha a cég helytelenül viselkedik.”

Az Európai Parlament tegnap elfogadta a „Környezet büntetőjogi védelme” című, felülvizsgált irányelvet, amely frissíti a környezeti bűncselekmények listáját, beleértve az illegális fakereskedelmet, a vízkészletek kimerítését és az ökoszisztéma „jelentős károsítását”.

Az EU vegyi anyagokra vonatkozó jogszabályainak megsértését is kriminalizálják – magyarázta Antonius Manders előadó, mivel a jogszabály megbünteti a vállalatokat a szennyező anyagok lerakása miatt.

“Azt hiszem, meg kell állítanunk azt a viselkedést, hogy csak azért, hogy valakik plusz pénzt keressenek, szennyezik vagy megbetegítik az embereket. Szerintem ez bűncselekmény. Szóval jó, hogy ezt most minimum harmonizált büntetőjogi szabályozásként bevezetjük Európában. És még a vezérigazgatót is lehet felelősségre vonni, ha a cég helytelenül viselkedik” – fogalmazott Antonius Manders, az Európai Néppárt holland képviselője.

Az irányelv valóban egységes szankciókat kíván megállapítani a környezeti bűncselekményekre az EU-ban, és a vállalatokat éves világméretű forgalmuk 5%-áig terjedő pénzbírsággal, a személyeket pedig akár tíz év börtönbüntetéssel sújtják.

“Tíz év jár azért, amikor valaki megöl egy embert. Tehát akkor itt egy olyan környezetvédelmi bűncselekményről van szó, ami halált okoz. Ez tulajdonképpen gyilkosság. És akkor kapnak tíz évet, ha mondjuk szándékosan teszik ezt, csak azért, hogy pénzt keressenek” – tette hozzá Antonius Manders.

A törvényt a parlament szinte valamennyi képviselőcsoportja támogatta. Hivatalos elfogadásától számított két éven belül valamennyi tagállamban hatályba kell lépnie a rendelkezéseknek.