MENÜ
2024. május 1.
Munka ü., Fülöp, Jakab
Akár a Balatonból is ihatunk ezzel a szívószállal

Akár a Balatonból is ihatunk ezzel a szívószállal

vezess.hu

A kempingezők, kirándulók egyik legfontosabb eszköze, eredetileg az afrikai vízproblémákat próbálták orvosolni vele.

1994-ben egy olyan vízszűrőt készített egy cég Afrika szubszaharai országai számára, melynek segítségével a fonalférgeket lehetett kiszűrni a meglévő kevéske édesvízből. A fejlesztők azonban nem álltak le: termékük először összement maroknyi méretűre, majd újabb funkciókkal bővült.

Így jutottunk el a ma ismert LifeStraw nevű eszközig, mely a baktériumok 99,99999, valamint a paraziták és a mikroműanyagok és egyéb apró részecskék 99,999 százalékát képes megszűrni a gyártó szerint. Működése pofonegyszerű: gyakorlatilag egy szívószálról beszélünk, melynek egyik végét csak a vízbe kell dugni, és szívni kell: a másik oldalon a friss ivóvíz távozik a szánkba.

Az évek során az eszköz nem csak Afrikában, hanem a túrázók, kempingezők körében is népszerű lett, hiszen így nem kell magukkal vinniük rengeteg pluszsúlyként az ivóvizet. Az első kereskedelmi forgalomban kapható LifeStraw 2005-ben jelent meg, az elmúlt 17 évben pedig több milliót adtak el belőlük.

A gyártó, aki a legújabb változatot 20 dollárért (6900 forintért) kínálja, biztosítja, hogy minden egyes eladott szívószál után egy évig biztosítja egy afrikai gyerek biztonságos ivóvízellátását.