MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Ahol fontosabbá vált a jó levegő, mint az autósok igényei

Ahol fontosabbá vált a jó levegő, mint az autósok igényei

travelo.hu

Az új közlekedési terv célja, hogy 2030-ra 24%-kal csökkenjen az autós forgalom.

Brüsszelben életbe lépett a város új közelekdési terve. Ezek szerint augusztus 16-tól csökkentik a belvárosi átmenő forgalmat, amivel a helyi lakosok életminőségét szeretné javítani a városvezetés.

A terv lényege, hogy az autós forgalmat a városközpontból a körút és a városi autópálya felé, vagy pedig autóparkolókba irányítják, de mindeközben nem tiltják be az autósforgalmat. Az átmenő forgalom korlátozása érdekében többek között korlátozott behajtási övezeteket alakítanak ki, bizonyos utcákon megváltoznak a forgalmi irányok, és új egyirányú utcákat is létrehoznak.

Hogy az átmenet minél zökkenőmentesebb legyen, a hatóságok két digitális eszközt is kidolgoztak, amelyek a lakosok segítségére lesznek a közlekedésben. Az egyik a kerékpárok parkolását könnyíti meg, a másik pedig egy útvonaltervező, amely a járművezetőket, a gyalogosokat és a kerékpárosokat segíti abban, hogy megtalálják a legbiztonságosabb és leggyorsabb útvonalat a városközponton keresztül.

Bár nem tiltják be az autókat, mint sok más nagyváros egyes kerületeiben, például Párizsban vagy Barcelónában, a helyi hatóságok szerint az új szabályok mégis hozzájárulnak a levegőminőség, a zajszint és a közlekedés javításához az úgynevezett elpárolgás effektus révén.

Ez azt jelenti, hogy amikor egy terület megközelítése nehézzé válik autóval, akkor az emberek más közlekedési módokra váltanak, azaz a forgalom elpárolog. Az új közlekedési terv a Good Move kezdeményezés része, amelynek célja, hogy 2030-ra 24%-kal csökkenjen az autós forgalom a belga fővárosban.

A helyi hatóságok szerint az új szabályoknak köszönhetően meg fog változni az emberek munkába és haza vezető útvonala, ugyanakkor sokkal tisztább, csendesebb, élhetőbb lesz a környék, írja a themayor.eu.