MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Aggasztó, mennyire stresszesek a fiatalok

Aggasztó, mennyire stresszesek a fiatalok

hazipatika.com

Itthon a fiatalok és a nők értékelik legrosszabbnak egészségi állapotukat.

A magyar emberek harmada lesújtóan nyilatkozott saját egészségügyi állapotáról egy friss reprezentatív kutatásában. A stressz lehet az egyik legnagyobb rizikófaktor, de az eredmények szerint például a dohányzás és az elhízás egészségkárosító hatásait sem vesszük kellően komolyan.

„Felmérésünkben minden harmadik magyar lesújtóan nyilatkozott saját egészségügyi állapotáról, de bizakodásra ad okot, hogy a válaszadók legnagyobb része, 42 százaléka azért sokkal többet egészséges, mint beteg. Sőt, közel minden negyedik magyar majdnem mindig egészségesnek érzi magát” – árulta el Grósz Béla, a felmérést készíttető Pilulka online drogéria magyar piacért felelős ügyvezetője.

A csaknem ezer fő megkérdezésével, idén novemberben lefolytatott reprezentatív kutatás szerint jelentős eltérés figyelhető meg a nemek között. A nők 43 százaléka többet beteg, mint amennyit egészséges, a férfiak körében viszont csak a válaszadók negyede vallotta magát betegeskedőnek.

Korosztály szerinti bontásban kitűnnek a harmincasok, mivel ők egészségesek a legtöbbet: mintegy háromnegyedük (74 százalék) majdnem mindig az, vagy sokkal többet egészséges, mint beteg. Őket a negyvenes (68 százalék), majd az ötvenes korosztály (66 százalék) követi ebben az összevetésben. A sor legvégén a fiatal felnőttek (58 százalék) bandukolnak.

A stressz káros hatásai

A nők, illetve a 18 és 30 év közöttiek lemaradásában komoly szerepet tölthet be a stressz. Legalábbis saját bevallásuk szerint a nők 41 százaléka nagyon sokat stresszel, nehezen tud teljesen kikapcsolódni, és vallja, hogy ezzel árt leginkább az egészségének. Ugyanez a férfiaknál csak minden negyedik (26 százalék) megkérdezettre igaz. Korosztályokat tekintve is jelentősek a különbségek: minél fiatalabb valaki, annál inkább jelen van az életében a stressz. A 18 és 30 év közöttiek 45 százaléka érzi magát nagyon stresszesnek, de még az ötvenes korosztályban is minden ötödik ember egészségét károsítja a stressz.

Időnként mindenki életében előfordulnak nehezebb és feszültebb időszakok. Ez csak akkor jelent komolyabb problémát, amikor a stressz már állandó vendéggé válik - ekkor ugyanis már egészségünket is módszeresen pusztítani kezdi.

Mi befolyásolja az egészséget?

Mikor tekintjük magunkat egészségesnek? A kutatás erre a kérdésre is kitért. Mint kiderült, a magyarok fele akkor tartja magát egészségesnek, ha testileg és lelkileg is rendben van. Sőt, a lelki egészség olyannyira fontos, hogy a válaszadók 14 százaléka úgy véli, hogy ha egyébként lelkileg jól vannak, akkor egy kisebb megfázás esetén is egészségesként tekintenek magukra. A résztvevők 17 százalékának az egészség azt jelenti, hogy semmi sem korlátozza azokban a dolgokban, amelyeket csinálni szeretnének.

A magyarok egyötöde nagyon leegyszerűsíti az egészség kérdését: 12 százalék akkor tartja magát egészségesnek, ha nincs semmilyen betegsége, 8 százalék pedig akkor, ha nem fáj semmije. A nőknél arányaiban többet nyom a latba a lelki egészség (68 százalék), mint a férfiaknál (60 százalék). És míg minden ötödik férfinak azt jelenti az egészség, hogy nincsenek semmiben korlátozva, addig ez csupán a nők 14 százalékára igaz.

Sem a dohányzást, sem az elhízást nem vesszük komolyan

A kiegyensúlyozottság és az elegendő pihenés fontos a magyaroknak. A válaszadók majdnem fele (46 százalék) úgy gondolja, hogy csak az lehet egészséges, akinek kiegyensúlyozott baráti és családi kapcsolatai vannak, 44 százalék szerint pedig csak az lehet egészséges, aki eleget tud pihenni. A dohányzás és az elhízás egészségkárosító hatásait azonban nem vesszük komolyan. A válaszadók 73 százaléka úgy véli, hogy egészséges lehet, aki dohányzik, 71 százalék pedig azt gondolja, hogy a túlsúly és az elhízás nem kizáró okai az egészséges életnek.

„A kutatás alapján a magyarok többsége tudja, hogy az egészség több, mint a betegség hiánya. Ugyanakkor kiderült az is, hogy sem a dohányzást, sem pedig az elhízást és a túlsúlyt nem kezelik elég komolyan, és különösen szomorú, hogy honfitársaink 76 százaléka szerint egészséges lehet az is, aki nem mozog rendszeresen. Exsportolóként elmondhatom, hogy a napi mozgásnak mentális egészségünk és a stresszkezelés szempontjából is kiemelkedő szerepe van” – húzta alá Grósz Béla, aki a profi kerékpársportból érkezett az üzleti világba.

Vitaminoktól és étrend-kiegészítőktől várjuk a megoldást

A felmérés készítői rákérdeztek arra is, hogy a magyarok miről gondolják a leginkább azt, hogy a megléte hozzájárulhat az egészség fenntartásához, javításához. A listát magasan a vitaminok, étrend-kiegészítők vezetik, amelyeket némiképp lemaradva az egészséges élelmiszerek követnek. A dobogó legalsó fokára – arányaiban jelentősen kevesebb jelölés mellett – a sporteszközök kerültek.