Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Adóztass meg, most! – mondja multimillárdos örökös

Adóztass meg, most! – mondja multimillárdos örökös

index.hu • fotó: spiegel.de

Milliárdokat örökölt, azt akarja, hogy az adóhivatal vegye el az egészet.

A harmincéves Marlene Engelhorn, egy komoly vagyon örököse nem érdeklődik a jótékonykodás iránt, mivel úgy véli, hogy az csak a fennálló hatalmi dinamikát állandósítja. Az ultragazdagok adóztatásának strukturális megváltoztatását követeli.

Amikor múlt hónapban meghalt rendkívül gazdag nagymamája, Marlene Engelhorn már tudta, hogy kit szeretne a hatalmas örökség végső kedvezményezettjének: az adóhatóságot − írta meg a The New York Times.

Az álomforgatókönyv az, hogy megadóztassanak − mondta a nő, az Adóztass meg most! nevű csoport társalapítója.

A Bécsben felnőtt Engelhorn a fiatal, baloldali milliomosok egyre növekvő mozgalmának tagja, akik azt mondják, hogy azt szeretnék, ha a kormányok sokkal nagyobb részt vennének el az örökölt vagyonukból, azzal érvelve, hogy ezeket a meg nem érdemelt vagyonokat demokratikusan kellene elosztania az államnak.

A nő több mint egy éve kampányol olyan adópolitikáért, amely újraosztaná nyolc számjegyű vagyonát − és bárki másét is.

Egy egyenlőtlen társadalom terméke vagyok, mert máskülönben nem születhetnék multimilliomosnak. Csak azért van pénzem, mert megszülettem. Semmi másért − mondta Engelhorn augusztus végén Amszterdamban, a Millionaires for Humanity rendezvényén tartott beszédében, ahol aktivisták a vagyon megadóztatását követelték.

Az adományozást is igazságtalannak tartja

Családjától nem idegen a hatalmas összegek elajándékozása. A nagyszülei a vagyonuk egy részét fiatal tudósok támogatására fordították. A nagybátyja milliókat adott egy régészeti központnak. Unokatestvére közel 140 millió dollárt (56 milliárd forintot) ajánlott fel a klasszikus zenére.

Engelhorn szerint azonban nem a gazdagoknak kellene eldönteniük, hogy milyen személyes érdekek és szenvedélyek érdemlik meg az örökölt milliókat.

Nincs szükség még egy alapítványra. Amire igazán szükség van, az a strukturális változás − mondta, miközben egy amszterdami csatorna mellett ült, és egy hátizsákjában hozott kenyeret evett.