Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Adóvisszatérítés, pénz áll a házhoz!

Adóvisszatérítés, pénz áll a házhoz!

agroinform.hu • fotó: blog.cvonline.hu

600 milliárd forintnyi adó-visszatérítést a gyermeket nevelőknek.

Miután kormány által kitűzött 5,5 százalékos növekedés biztosan teljesül, így számos támogatás lép életbe a következő hónapokban – írja a vg.hu.

A kormányfő a következőket jelentette be:

2021. novemberében nyugdíjkorrekciót kapnak a nyugdíjasok, illetve nyugdíjprémiumot, melynek mértéke legalább 55 ezer forint lesz,
2022. januárjától életbe lép a 25 év alattiak SZJA-kedvezménye,
2022. februárjában a nyugdíjasok megkapják a 13. havi nyugdíj minimum kétheti részét,
2022. február 15-ig mintegy 2 millió család kapja meg az idén befizetett SZJA-t,
2022 februárban a rendvédelmi és a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai hathavi bónuszt kapnak,
2022. január 1-től 200 ezer forint lehet a minimálbér,
meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a rászorulóknak. Ki számít rászorulónak? A nyugdíjasok, a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, közfoglalkoztatottak, illetve azok a családok, ahol a koronavírus-járvány alatt csökkent a jövedelem.

A hitelmoratórium a vállalkozásokra is vonatkozik: azok élhetnek a lehetőséggel, amelyeknél a járvány alatt 25 %-kal csökkent a bevétel.
Adó-visszatérítést kapnak a gyermeket nevelő kisvállalkozások is. Az ekho szerint adózók s befizetett SZJA-t kapják vissza, a katások pedig az átalánydíj egynegyedét.

Összesen 900 ezer szülőről van szó, akiknek 600 milliárd forintot fog visszatéríteni az adóhivatal.

Mit kell tenni annak érdekében, hogy megérkezzen a pénz a számlánkra?

Alapesetben az adózóknak semmit sem kell tenniük, a NAV fog mindent kézben tartani, írja az Index. Tulajdonképpen az adóhivatal minden információt összegyűjt az adózókról, ami elérhető nyilvántartásokból, és ez alapján történik majd a visszafizetés.

A visszatérítés tehát automatikusan jár majd. Arra azért érdemes lesz odafigyelni, hogy az adatok rendben vannak-e, egyes esetekben a NAV által kezdeményezett adategyeztetésre is lehet számítani.

A visszafizethető SZJA-nak egyébként van felső korlátja: 800 ezer forint, az éves átlagbér után nagyságrendileg ugyanis ennyi SZJA-t kell befizetni.

Korábban a visszafizetés lehetőségét a gazdasági növekedéshez kötötte a kormány (5,5 %-os GDP-növekedés), várhatóan ezt elérheti a magyar gazdaság.