MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
A világot meghódító Liu testvérek készek mindent újta kezdeni

A világot meghódító Liu testvérek készek mindent újta kezdeni

24.hu

Többször is tárgyaltak a szövetséggel, de egyre inkább úgy látták, nem oldódik meg a probléma.

Ha a szövetség ragaszkodik a költségek megfizetéséhez, akkor Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang állja ezt, még ha nem is értenek egyet vele, és nincs is hasonlóra példa a sportág nemzetközi történetében – ezt a két olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó mondta el a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

A testvérek nemrég kezdeményezték az országváltásukat a Magyar Országos Korcsolyázószövetségnél, mire a szervezet úgy döntött, hozzájárulnak, de csak akkor, ha kifizetik három év alatt rájuk fordított összeget.

A szerződésünk a szövetséggel márciusi 31-én lejárt, azóta nem terheltük a költségvetését semmivel. Az említett költségek akkor keletkeztek, amikor mi azért küzdöttünk, hogy minél több érmet szerezzünk Magyarországnak a világversenyeken – mondta a sportnapilapnak Liu Shaolin Sándor, amit az öccse azzal egészített ki, hogy egyelőre még nem dőlt el, hol folytatják, nincs olyan ország vagy szövetség, amely rendezné ezt az összeget. Kósa Lajos korábban azt mondta, fejenként 100-150 millió forintról van szó. A testvérek egyelőre a szövetség jelzésére várnak.

„Mi mindent megtettünk azért, hogy minél sikeresebb legyen a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás, és nem is felejtjük el sohasem ezeket az éveket, mindig jó érzésekkel gondolunk majd vissza erre az időszakra. Éppen emiatt is vállaljuk a szövetség által felvetett költségek visszafizetését, ha ez a döntés születik, ám mert nem kis összegről van szó, időre van szükségünk ahhoz, hogy maradéktalanul meg is tegyük” – mondta Liu Shaolin.

Azt is elárulták, hogy azért döntöttek az országváltás mellett, mert amikor Csang Csin Lina távozásával szétesett a szakmai stáb, aggódni kezdtek és bizonytalannak érezték a helyzetüket. Többször is tárgyaltak a szövetséggel, de egyre inkább úgy látták, nem oldódik meg a probléma.

Sőt, a szövetségnek a mai napig sincs kidolgozott szakmai terve erre az olimpiai ciklusra, nincs megoldva – vagy legalábbis nem az előző években megszokott színvonalon – a csapat irányítása, nincs szakmai alapon nyugvó hosszú távú edzésterve és versenynaptára.

Fájlaljuk azt is, hogy a szövetség eltitkolta, hogy Dzse Szu Csunnal csak rövid távú szerződést kötött, olyat, amely nem tart a következő olimpiáig. Megingott a bizalmunk a szövetségben, bizonytalanná vált a jövőnk, okkal vetődött fel bennünk, miként tudjuk így hozni az újabb sikereket, hogyan tervezzünk így Milánóig” – mondták.

A sportot jelenleg minden más elé helyezik, és úgy érezték, a sikerekhez Magyarországon már nem voltak biztosítva a feltételek. Ezért döntöttek az országváltás mellett, remélik, hogy problémamentes lesz az elválás a szövetséggel.

Shaoang:    – Úgy megyünk egy új országba, hogy nem vagyunk senkik, hogy a válogatóversenyeken igyekszünk kiharcolni a helyünket. Hiába vannak eredményeink korábbról, a nulláról kezdjük újra.

Shaolin:    – És tényleg a nulláról! Lemondunk mindenről.

A 26 éves Liu Shaolin Sándor ötkarikás aranya és bronza mellett vb-ken kétszer, Eb-ken pedig hatszor diadalmaskodott. Két évvel fiatalabb öccse, a szintén budapesti születésű Liu Shaoang olimpián két-két arany- és bronzérmet nyert, emellett hatszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok.

Felmerült, hogy Kínában folytatják, ha így lenne, akkor lemondanának az olimpiai életjáradékukról, amit a 35. születésnapjuk után kapnának, ugyanis Kína nem ismeri el a kettős állampolgárságot.