MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A világörökséget veszélyeztető projekt leállítását sürgeti az UNESCO

A világörökséget veszélyeztető projekt leállítását sürgeti az UNESCO

444.hu

Több, mint 30 milliárd forintból építenek a területre szállodát, ökocentrumot, sportközpontot, kikötőt, vendégházakat.

A Fertő-projekt azonnali leállítását kéri az UNESCO a kormánytól

Kaufmann Balázs
BELFÖLD
június 4., péntek 10:26
„Ha az ajánlásaink alapján nem hagynak fel azonnal a 'Fertő Part fejlesztése' nevű projekttel, az sértheti a világörökségi terület hitelességét és integritását, különös tekintettel befolyásolhatja annak Kiemelkedő Egyetemes Érték (Outstanding Universal Value) besorolását.”

Ez szerepel abban a 444-hez eljuttatott levélben, melyet az UNESCO ICOMOS nevű nemzetközi szakmai civil szervezet elnöke, Mechtild Rössler írt Turóczy Lászlónak, Magyarország OECD és UNESCO nagykövetének és rajta keresztül a magyar állam illetékes szerveinek.

 A Fertő tó 2001 óta világörökségi helyszín. A terület természeti adottságai is különlegesek, ám a besorolásnál az itt megtalálható régészeti kincseket és az épített örökséget, az ember és a természet összefonódását is figyelembe vették, ezért kultúrtájként került fel a listára. Így az ICOMOS, a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa illetékes a Fertőt illető világörökségi kérdésekben.

A június elsején kelt levél szokatlanul keményen fogalmaz. Általában állásfoglalásokat küldenek, és legfeljebb kérni szokták egy-egy világörökségi helyszínen történő átalakítás megváltoztatását, leállítását, mint ahogy az legutóbb például a Budavári Országos Villamos Teherelosztó épületének lebontásakor is történt.

Hogy most az építkezés azonnali felfüggesztéséről és a különböző világörökségi besorolások veszélyeztetéséről írnak, az a projekt fontosságára utal. A magyar állam Fertőrákoson, a tó magyarországi szakaszának egyetlen olyan helyén, ahol strand kialakítása lehetséges, egy gigaberuházásba fogott.

Több, mint 30 milliárd forintból építenek a területre szállodát, ökocentrumot, sportközpontot, kikötőt, vendégházakat, kempinget és készül egy 880 férőhelyes parkoló is. Ehhez nemcsak a lerobbant szabadstrandot építik át,

hanem mostanra elbontották az évtizedekig itt álló cölöpházakat is, méghozzá a tulajdonosaik saját költségére.A projektet a Miniszterelnökség alá tartozó Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. koordinálja. A szálloda a tervek szerint állami tulajdonú lesz, annak üzemeltetését pedig bérbe adják majd, egyelőre nem tudni, kinek. Az építkezés már el is kezdődött az előkészítő munkákkal, a kivitelező Mészáros Lőrinc cége. Néhány cölöpház-tulajdonos a végsőkig harcolt a házáért, ennek történetét és az egész Fertő-beruházást ebben a videóban foglaltuk össze:

A beruházás ellen a Fertő tó barátai egyesület küzd több mint egy éve. Ők más állami és nemzetközi szervek mellett az ICOMOS-nak is írtak az ügyben még tavaly februárban. Ám a mostani felszólítás nem az ő panaszuk miatt érkezett, hanem - ahogy az az elnök, Mechtild Rössler levelében is szerepel - a magyar szervek jelentése alapján született, amelyet időről időre le kell adniuk az UNESCO-nak a világörökségi helyszínek állapotáról. Magyarul az állami szervek dokumentumaiból is feltűnt a nemzetközi szervezetnek, hogy a Fertő tó veszélyben van.

A Fertő tó barátai egyesület időközben belépett a Nagy Tavak Koalíció nevű ernyőszervezetbe, amely olyan balatoni, fertő-tavi, tatai és velencei-tavi civil aktivisták, csoportosulások, szervezetek összefogása, akik maguk is valamelyik nagy tó védelmében alakultak.