Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
A szuperből az inflációkövetőbe

A szuperből az inflációkövetőbe

napi.hu / Horváth Tibor / Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Habár az állampapír vált a legkelendőbb lakossági megtakarítássá, a különböző papírok népszerűsége nagyon eltérő.

 Míg a Prémium Magyar Állampapírért egyenesen roham indult július végén, míg a korábbi szuperállampapír, a MÁP Plusz mélyrepülésbe került.

Júliusban egy hónap alatt 182 milliárd forinttal nőtt a forint lakossági állampapírok állománya – derült most ki az Államadósság Kezelő Központ legfrissebb adataiból. Így idén 7 hónap alatt összesen 700 milliárd forinttal 9319,3 milliárd forintra nőtt az állomány. A lakossági állampapír-kereslet döntő hányadát az egy évnél hosszabb futamidejű Prémium Magyar Állampapír értékesítése adta – írja az Énpénzem.

A Prémium Magyar Állampapír állománya 2023. július végére (7 hónap alatt) 1881,8 milliárd forinttal 6203,4 milliárd forintra nőtt.

Július utolsó napjaiban annyi pénzt vittek Prémium Magyar Állampapírba az emberek, mint korábban több hónap alatt. Nemcsak a többi megtakarítási formára bevezetett újabb adó tette vonzóvá ezt a befektetést, sokan még az utolsó pillanatban be akartak vásárolni a kedvezőbb kamatozású papírból, amit augusztustól rosszabb kondíciójúra cserélt le az ÁKK.

Innen látványosan menekült a pénz

Míg az inflációkövető kamatozású PMÁP sorozatok taroltak, addig a korábbi szuperállampapír, a Magyar Állampapír Plusz olyannyira veszített népszerűségéből, hogy szabályosan menekült innen a pénz. A MÁP Plusz állománya 7 hónap alatt, július végéig 1185,8 milliárd forinttal 998,2 milliárd forintra csökkent.

A nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Plusz állománya pedig december óta 114,7 milliárd forinttal csökkent, így július végén már csak 135,8 milliárd forint volt.

Az ok meglehetősen egyszerű. A MÁP Plusz ötéves futamideje alatt az évente elérhető hozam mindössze 4,95 százalék, szemben a PMÁP sorozatok eddigi 16 százalékos, majd 15,5 százalékos idei éves kamatával.

A legfrissebb sorozat is 14,75 százalékot fizet. Igaz, a PMÁP futamideje hosszabb, és csökkenő infláció miatt nem lehet tudni, hogy hosszú távon mennyit fizet, de 2024-ben még 18-20 százalékos kamat várható tőlük.

Innen is kivették a forintjaikat az emberek

Vesztett népszerűségéből a 9 százalékos kamatot fizető Egyéves Magyar Állampapír is: állománya 466,6 milliárd forint volt július végén, ami 341,2 milliárd forinttal alacsonyabb a 2022. év végi állománynál.

A diszkontkincstárjegyek hozamához igazodó kamatot fizető Bónusz Magyar Állampapír állománya viszont 352,5 milliárd forinttal növekedett 7 hónap alatt, és július végén 867,2 milliárd forintot tett ki. A gyermekek életkezdési támogatását szolgáló Babakötvény állománya pedig 2023-ban 30,8 milliárd forinttal növekedett, és július végére elérte a 229,6 milliárd forintot – írja az ÁKK.

Az ÁKK heti értékesítési adatait vizsgálva ugyanakkor az is kiderül, hogy egyelőre leállt a lakossági állampapírok állományának növekedése.

Augusztus elején ugyan még a PMÁP értékesítése adott egy nagy lökést – még 130 milliárddal nőtt az állomány -, azonban augusztus második és harmadik hetében már csak 20-20 milliárdot sikerült értékesíteni belőle, miközben normál menetrend szerint 40-50 milliárdot szoktak vásárolni belőle.