Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A szakember szerint aggasztó a tendencia, őszre teszi a nyitást

A szakember szerint aggasztó a tendencia, őszre teszi a nyitást

startlap.hu • fotó: nlc.hu

A Dél-pesti Centrumkórház főorvosa szerint konkrét jele van annak, hogy a magyarok most is utazgatnak távoli helyszínekre.

El vagyok keseredve, aggasztó a tendencia, jelentősen megnőtt a kórházba és az intenzív osztályra kerülők száma, ha ez a trend így folytatódik, jó darabig nem fogunk utazni sehova – idézi csütörtöki cikkében a Napi.hu Szlávik János infektológusnak, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosának egy utazással kapcsolatos webináriumon elhangzott szavait.

Az infektológus főorvos a Weco-Travel webináriumán elmondta, szerinte nemsokára oltásbőség lesz, azonban egyelőre nem ott tartunk, pedig a harmadik hullám miatt fel kellene gyorsítani a folyamatot, és enélkül nem is utazhatunk.

Szlávik János úgy véli, a nemzetközi oltási könyv komoly diplomáciai dilemmákhoz vezethet, mivel a szegényebb országok nem engedhetik meg maguknak a vakcinavásárlást nagy mennyiségben, ugyanakkor egy ilyen kártya hamisítható is. Hozzátette: a PCR-teszthez kötött utazás a teszt érzékenysége miatt problémás, mert egy fertőzés után akár hónapokat is várni kell, mire negatívvá válik a teszteredmény.

A magyar kormány által bevezetni kívánt plasztikkártyával kapcsolatban elmondta: azzal várhatóan csak a védettséget lehet igazolni, hogy azt oltással, vagy a betegség átvészelésével szerezte valaki, illetve milyen vakcinával, azt nem. Ha az országban majd csak azt engedik utazni, moziba, szállodába, étterembe, aki ilyennel rendelkezik, akkor megjön az emberek oltakozási kedve – jósolta Szlávik.

Megoldható lenne a vendéglátóegységek nyitása

A határok megnyitásról szólva elmondta, a járvány elején még bízott benne, hogy nyárra rendben leszünk, majd nyár végére tolta az időpontot. „De most teljesen el vagyok bizonytalanodva, inkább őszre teszem a nyitást, még nem vennék repülőjegyet nyárra” – fejtegette az infektológus.

A távolságtartás és a fertőzés megakadályozása is megoldható lenne a vendéglátóegységekben, ám ezek egészségpolitikai döntések – válaszolta egy kérdésre az infektológus.

Szlávik János szerint komolyabban kellene venni a karantént, az osztályán jelentkező maláriagyanús, vagy más egzotikus utazási betegségekkel jelentkezők növekvő számából látszik, hogy a magyarok most is utazgatnak távoli helyszínekre, Közép-Amerikába, Tanzániába, más afrikai országokba, még Dél-Afrikába is, ez nagy jövés-menés pedig nem tesz jót a vírusmutációnak és a behurcolásnak – írja a Napi.hu.