MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A rég bezárt bányák az energia tárolására is használhatók

A rég bezárt bányák az energia tárolására is használhatók

zoldmania.hu

Kutatások szerint a bányák elegendő energiát tudnának tárolni ahhoz, hogy egy napig az egész földet ellássák energiával.

Jó időjárási körülmények között a szél- és a napenergia gyakran több energiát termel, mint amennyit a hálózat fel tud használni.

A Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemző Intézet (IIASA) tudósai szerint az elhagyott bányák megoldást jelenthetnek. Azt állítják, hogy a használaton kívüli bányák hatalmas gravitációs akkumulátorokká alakítása 70 terawattnyi energiatárolást is biztosíthatna. Ez elegendő lenne a világ teljes napi villamosenergia-fogyasztásának fedezésére.

A legtöbb akkumulátor elektrokémiai folyamatok segítségével tárolja az energiát. Egy adott kémiai reakció során energia szabadul fel, amelyet aztán felhasználhatunk. A gravitációs akkumulátorok ezzel szemben mechanikus szerkezetek. A megújuló energiaforrások által termelt többletenergiát használják fel egy súly felemelésére. Amikor a hálózat energiaszintje fogytán van, a súlyt leejtik, és a zuhanás közben egy generátort működtetnek.

Az ilyen típusú akkumulátoroknak rengeteg különböző változata létezik. A legegyszerűbb és legrégebbi egyfajta ingaóra, amelyet a gravitációs erő hajt. A ma leggyakrabban használt típus a szivattyús víztározó. Itt a vizet magasabbra szivattyúzzák, hogy energiát tároljanak benne, majd turbinákon keresztül áramot termelnek belőle. A szivattyús tárolás nagyon elterjedt, a teljes telepített tárolási értéke 1,6 terawattóra.

A kutatók kutatói által javasolt föld alatti gravitációs energiatároló (UGES) modell a meglévő lifteket használná a homokkal teli konténerek felemelésére és leeresztésére. A bányák kiválóan alkalmasak az ilyen akkumulátorok elhelyezésére. Ennek oka, hogy mély aknái vannak, amelyek segítségével le lehetne engedni egy súlyt. A gravitációs akkumulátoroknak legalább 300 méteres esési térre van szükségük a megfelelő működéshez.

Amikor egy bányát bezárnak, több ezer munkást bocsátanak el. Ez tönkreteszi azokat a közösségeket, amelyek gazdasági teljesítménye kizárólag a bányától függ. Az UGES ezzel szemben munkahelyet teremtene, mivel a bánya a működés leállítása után energiatárolási szolgáltatásokat nyújtana. Ráadásul a bányáknak már megvan az alapvető infrastruktúrája és csatlakoznak az elektromos hálózathoz, ami jelentősen csökkenti a költségeket és megkönnyíti az UGES-erőművek megvalósítását – írta az ngreport.hu.

https://www.zoldmania.hu/2023/04/03/