Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A műszaki textíliák felhasználásának csak a képzelet szab határt

A műszaki textíliák felhasználásának csak a képzelet szab határt

Tolnatext Bt.

Tolnatext Bt.: 2 milliárdos beruházás, 2 év alatt.

Fejlesztés és innováció a nehéz gazdasági helyzetben. A Tolnatext Bt. alapítása óta textilipari termékek előállításával foglalkozik. Jelenlegi fő profilja a különböző típusú műszaki textíliák gyártása, amely nagyon széles körben alkalmazható, felhasználható. Az elmúlt időszak a nemzetközileg jegyzett, stabil textilipari céget is kihívás elé állította, egyben új távlatokat nyitott, erről is beszélgettünk HORVÁTH RÓBERT ügyvezető igazgatóval.


Horváth Róbert ügyvezető igazgató

– Sokan ismerik a Tolnatext nevét, de pontosan nem tudják mit gyártanak, hol hasznosítják a Tolnán készült termékeket!
– Az általunk gyártott különböző típusú műszaki textíliák, erősítő szövetek elsősorban az építőiparban, a hőszigetelő rendszerekben, vakolatokban, falazatokban kerülnek felhasználásra. De ezen kívül a gyártott termékeinket alkalmazzák még más iparágakban, mint például gépipar, autóipar, gumiipar, vegyipar. A Tolnatext Bt. által gyártott műszaki textíliák felhasználásának és bevethetőségének csak a képzelet szab határt, egyre több helyen használják és alkalmazzák innovatív partnereink. Cégünk sokrétű, modern gépparkkal rendelkezik. Több mint 120 termelő berendezésen, mintegy 50 millió m2 műszaki textíliát állítunk elő. Termékeink 90%-át exportra termeljük, 10%-a pedig a magyar piacon értékesítjük. Büszkén mondhatjuk, hogy a Tolnán készített üvegszövetek, karbon szövetek, bazalt szövetek és egyéb speciális szövetek a világ minden pontjára eljutnak.

– Akkor világszínvonalon kell termelni, és a legjobbakkal versenyezni. Hogyan tudnak lépést tartani?
– A piac kihívásaira, az új termékek legyártására folyamatos gépberuházásokkal és technológiai fejlesztésekkel igyekszünk válaszolni. Cégünk állandóan bővül fejlődik a folyamatosan nálunk dolgozó mintegy 239 munkatársunknak köszönhetően. Gépparkunk
igen változatos, vannak régebbi technológiát képviselő berendezések, de vannak a mai kor csúcstechnikáját felvonultató modern, nagy hatékonysággal termelő berendezéseink, amelyekhez folyamatosan keressük a megfelelő munkatársakat.

– Milyen évzárásra számít idén?
– A 2021 évre kitűzött árbevétel és értékesítési terveinket várhatóan sikerül teljesíteni. Termékeink iránt továbbra is jelentős a kereslet! Az építő ipar a vírusidőszak alatt is jól teljesített, így termékeink nagy részénél jelentős az értékesítés bővülése.

– Tervezik-e bővíteni, fejleszteni a termékkört?
– Folyamatos a fejlesztés, az új termékeknél elsősorban újfajta alapanyagok felhasználását értjük. A jelenlegi üvegszál alapanyagok mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a bazalt, aramid, szénszál és egyéb speciálisabb anyagok felhasználása. Ezekből az újfajta alapanyagokból gyártott termékeink az építőipar számos területén (földrengésvédelem, régi épületek felújítása, szellőző rendszerek, hídszerkezetek megerősítése) jelentenek kiváló megoldásokat. Emellett egyre nagyobb szerepet kapnak az autóipar számára gyártott szöveteink, amit elsősorban az elektromos autók gyártásához használnak partnereink!

– Változott-e a cég stratégiája a Covid-előtti időszakhoz képest?
– Jelenleg a legnagyobb kihívást az ellátási láncokban (alapanyagok, segédanyagok beszerzésében) keletkezett zavarok jelentik. Szinte minden alapanyag, segédanyag beszerzése problémát jelent. A gyártók a pandémia alatt jelentősen visszafogták a gyártást, illetve sok helyen okozott problémát a munkavállalók kiesése a vírus miatt. A szállításban keletkezett zavarok (konténerhiány, sofőrhiány) tovább rontotta ezt a helyzetet. Beszerzési stratégiánkon kellett, és kell a jelenlegi időszakban is változtatni. A régi, bevált kapcsolatok mellett új, eddig mellőzött gyártókat, szállítókat is be kellett vonnunk szállítóink közé. Sokkal többet és jobban kell előre tervezni, illetve a készletezésekre lényegesen nagyobb hangsúlyt kell a jövőben fektetnünk.

– A munkaerőpiac nehézségeit, munkaerőhiányt mennyiben érzékelik?
– Folyamatosan keressük az új munkavállalókat. A munkaerőhelyzet a vírus előtti időszakokra tért vissza. Már akkor is nehéz volt képzett és elhivatott munkatársakat keresni, ez a helyzet azóta sem sokat változott.

– Mivel tudják megtartani, illetve a céghez kötni a munkavállalókat?
– Úgy gondolom, hogy a fő motiváció a pénz mellett, elsősorban a tervezhető, kiszámítható munkahely. A Tolnatext Bt. egy megbízható és jól tervezhető munkahely és hosszú távú, kiszámítható megélhetést biztosít mun-
kavállalói számára. A vírusidőszak alatt egy kollégát sem küldtünk el, sőt az idei évben a vírushelyzet alatt tanúsított helytállás miatt, minden munkavállaló a nyár közepén extra pénzjutalmat kapott. Emellett fontos a kiegyensúlyozott és élhető munkahelyi környezet, az emberközpontú vezetés!
A munkaterületek tisztasága, az étkező, közösségi helységek tisztasága, felszereltsége. Erre is igyekszünk folyamatos felújításokkal eszközbeszerzésekkel odafigyelni. Azt tapasztaljuk, hogy régi munkatársaink továbbra is szívesen hozzák hozzánk családtagjaikat, rokonaikat, ami a legjobb ajánlólevél, és amit külön mentorprogrammal jutalmazunk.

– Melyek a jövő évi tervek?
– A negyedik vírushullám elején, egy továbbra is bizonytalan gazdasági helyzetben, mi továbbra is optimistán tekintünk a jövő felé. Ennek bizonyítására október hónapban elindítottuk a Tolnatext Bt. életének eddigi legjelentősebb 2 éves időszakra tervezett beruházási projektjét. A beruházás összértéke mintegy 2 milliárd forint. Első eleme egy 3.500 m2-es vadonatúj üzemcsarnok építése, amit a cég II. sz. telephelyén (volt tolnai Tesco) építünk fel. Az üzemcsarnok építése mellé több nagy értékű, magas technológiai színvonalú, fejlett, termelő berendezés (szövőgépek, feltekercselők, szárító szekrények), valamint egyéb kiegészítő berendezések beszerzése is társul. A beruházások tervezett befejezése 2023. nyár közepe. Az üzemcsarnok építése várhatóan e hónap végén indul. A beruházást a magyar állam a Nagyvállalati Beruházás Támogató program keretein belül mintegy 382 millió forint vissza nem térítendő összeggel támogatja. A beruházás megvalósulásával további új munkahelyek jönnek létre, ez tovább erősíti Tolna város, Tolna megye és az egész régió gazdaságát.