Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A magyar migránsokat méltatta Károly herceg

A magyar migránsokat méltatta Károly herceg

hvg.hu

A brit–magyar diplomáciai kapcsolat felvételének századik évfordulóját ünnepelték Londonban.

Az emberek közötti kapcsolatot nevezte a legfontosabbnak Magyarország és az Egyesült Királyság viszonylatában Károly herceg, aki több mint négyperces beszédben köszöntötte a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok százéves évfordulóját. A londoni magyar nagykövetség honlapjára is kikerült videóban a brit trónörökös már-már tökéletes akcentussal mondja magyarul, hogy „jó napot kívánok”, majd arról, a sokaknak talán meglepő tényről beszél, hogy az Egyesült Királyság területén él a legnagyobb létszámú magyar közösség a Kárpát-medencén kívül. Károly herceg az országban dolgozó magyarokat méltatva arról beszélt, hogy az élet minden területén számottevő a hozzájárulásuk, és különösen igaz ez a koronavírus-járvány idején.

A brit trónörökös a két nép közötti kapcsolat legszimbolikusabb alkotásának nevezte a budapesti Lánchidat. Kiemelte, hogy a hidat az angol William Tierney Clark tervezte, és építését a skót Adam Clark irányította, Széchenyi István kezdeményezésére, aki az angliai mintájú lóversenysportot is meghonosította Magyarországon.

A walesi herceg felidézte, hogy néhai édesapja, az életének századik évében idén elhunyt Fülöp edinburghi herceg háromszor is járt Magyarországon fogathajtó és egyéb lovasversenyek résztvevőjeként. Fülöp herceg a királynő kíséretében 1993-ban is Magyarországra látogatott, és ez a királyi látogatás annak elismerése volt, hogy Magyarország 1989-ben sikeres rendszerváltást hajtott végre – fogalmazott a trónörökös.

A walesi herceg azt is hangsúlyozta: nagyon reméli, hogy Magyarország is részt vesz az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség eróziója jelentette kettős válság leküzdésében. Két olyan egzisztenciális veszélyről van szó ugyanis, amelynek sürgető mivoltára ő személyesen immár negyven éve igyekszik felhívni a figyelmet.

Az Egyesült Királyság és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének századik évfordulója alkalmából nagyszabású ünnepi rendezvényt tartottak hétfő este Londonban. A rendezvényen a magyar kormányt Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára képviselte.