MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A magyar kormányfő is megszavazta

A magyar kormányfő is megszavazta

24.hu / fotó: hirtv.hu

Zöldlámpa az 50 milliárd eurós Ukrajnának szánt segélycsomagnak.

Némileg váratlanul már csütörtökön délelőtt megszületett a megállapodás az EU-tagországok állam- és kormányfői között az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélycsomagról.

Ezt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be.

Mind a 27 vezető egyetértett. Ez hosszútávú és kiszámítható finanszírozást biztosít Ukrajna számára – fogalmazott.

Michel megerősítette, hogy Orbán Viktor is megszavazta Ukrajna támogatását.

Ehhez valószínűleg az is kellett, hogy az olasz, a francia és a német kormányfő nyomást gyakorolt rá avagy meggyőzte szerdán éjjel és csütörtökön reggel megbeszélésükön.

A Politico azt írja, hogy három kompromisszumot kötöttek, így tudták végül meggyőzni Orbánt:

az egyik, hogy évente jelentést készít az Európai Bizottság a segélycsomagról, és ha kell, az állam- és kormányfők vitáznak majd róla,
a másik, hogy az Európai Bizottság két év múlva felülvizsgálja a kiadásokat,
a harmadik pedig egy, a jogállami feltételességi mechanizmusra vonatkozó kiegészítő intézkedés, ami azt biztosítja, hogy Magyarországgal szemben a jogállamiságra vonatkozó megállapítások tisztességesen és objektíven történnek majd.
Brüsszelben ezekre az engedményekre apróságként tekintenek, mert elkerülték azt a forgatókönyvet, hogy Orbán vétózzon. Más források ezt úgy fogalmazták meg, hogy Orbán „nem kapott semmi”, és „nem látott más opciót”, mint beleegyezni Ukrajna támogatásába, amit a legutóbbi uniós csúcson még megvétózott.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormányfőt zsarolták-e gazdasági intézkedésekkel egy esetleges vétóra válaszul, a Guardian egyik neve elhallgatását kérő forrása azt mondta:

Nem hiszem, hogy nagyon fenyegetni kellett volna, az elmúlt hetekben a 26 tagállam jó egységet alkotott. Szóval nem gondolom, hogy a sajtóban a hétvégén megjelent, a magyar gazdaság szabotálására vonatkozó fenyegetésnek volt jelentősége. De egyértelművé vált számára, hogy egyedül maradt.

Elemzők szerint Orbán így is győzelemként tálalja majd a megállapodást Magyarországon, hiszen azt időközönként felülvizsgálják majd, és ellenőrzik, hogy mire fordítja a pénzt az ukrán vezetés.

Ami pedig a szavazást illeti: miután Orbánnal sikerült megállapodnia, Michel azonnal összehívta az EU vezetőit és hivatalosan is elfogadták a javaslatot.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-en úgy kommentálta a híreket:

Nagyon fontos döntést hozott meg a 27 vezető, ami ismét erős EU-s egységet mutat. Az EU folytonos gazdasági támogatása hosszú távon pénzügyi stabilitást jelent Ukrajnának, ami nem kevésbé fontos, mint a katonai segítség és a szankciós nyomás Oroszországon.