MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A leghatékonyabb: hordjunk maszkot!

A leghatékonyabb: hordjunk maszkot!

444.hu

Egy globális felmérés szerint a maszkviselés 50 százalékkal is csökkentheti a Covid-19 terjedését.

A maszkviselés a leghatékonyabb közegészségügyi intézkedés a Covid elleni küzdelemben - állítja az első olyan tanulmány, ami egy globális kutatás eredményei alapján készült. A maszkviselés a BMJ vezető orvosi szaklapban publikált felmérés tanúsága szerint 53% százalékkal csökkenti a betegség előfordulását.

A tanulmány készítői - az ausztrál Monash Egyetem és a skóciai Edinburghi Egyetem kutatói - leszögezik, hogy a védőoltások biztonságosak és hatékonyak, és életeket mentenek, legtöbbjük azonban nem nyújt 100 százalékos védelmet, nem lehet sehol elérni, csak megközelíteni a teljes átoltottságot, és azt sem lehet egyelőre tudni, hogy az oltások megakadályozzák-e az újonnan megjelenő koronavírus-változatok jövőbeni terjedését.

A nem gyógyszeres beavatkozások szisztematikus áttekintése és metaanalízise most először állapította meg, hogy a maszk viselése, a távolságtartás és a kézmosás mind hatékony intézkedések az esetek visszaszorítására, közülük pedig a maszk viselése a leghatékonyabb. A kutatást végző tudósok szerint az eredmények azt mutatják, hogy a védőoltási programok mellett folytatni kell a maszkok viselését.

A közegészségügyi vagy nem gyógyszeres beavatkozásokról köztudott, hogy hasznosak a légúti fertőzések, például az influenza elleni küzdelemben, mostanáig azonban a kutatási eredmények nem voltak elég szilárdak ahhoz, hogy határozott következtetéseket lehessen levonni az ilyen intézkedések hatékonyságáról a Covid elleni küzdelemben.

A több mint harminc ország eredményei alapján készült elemzés kimutatta, hogy statisztikailag szignifikánsan 53 százalékkal csökkent a Covid előfordulása a maszk viselésével és 25 százalékkal a fizikai távolságtartással.

A részletes elemzés nem volt elvégezhető más intézkedések, köztük a karantén és az általános zárások, valamint a határok, iskolák és munkahelyek lezárása esetében a mérések minőségben mutatkozó különbségek miatt.

A maszk viselését a világjárvány kezdetén számos ország elfogadta, de közel két évvel később több helyen elvetették az eredeti követelmények egy részét vagy egészét. A Guardian cikke külön említi Magyarországot: míg Románia, Csehország, Szlovákia és Lengyelország szigorította a maszk viselésére vonatkozó szabályokat, Magyarország, ahol ebben a hónapban meredeken emelkedett a megbetegedések száma, ellenállt a maszkkötelezettségnek a zárt helyiségekben. Angliában is hasonló a helyzet: júliusban megszűnt a maszk viselésének törvényi előírása, kivéve az egészségügyi intézményekben. (Guardian)