Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 30.
Katalin, Kitti
A leggazdagabbak adóztatására lenne szükség

A leggazdagabbak adóztatására lenne szükség

g7.hu

Egyenlőtlenségek minden társadalomban léteznek, de megvannak az eszközök a csökkentésére

A Rajk Szakkollégium, a Budapesti Corvinus Egyetem egyik szakkollégiuma tavaly ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, két másik jubileummal egyetemben: a Neumann János-díj 25. és a Herbert Simon-díj 15. évfordulójával. Az egész éves ünnepségsorozat elemeként 2020 januárjában a szakkollégium diákjaiként egy operatőrrel elutaztunk az Egyesült Államokba, az út során ellátogattunk számos neves egyetemre, ahol személyes hangulatú interjúkat készítettünk 11 korábbi díjazottal.

Emmanuel Saez 2015-ben járt Magyarországon, amikor átvette a Rajk Szakkollégium Neumann János-díját. Ezúttal a kaliforniai Berkeley egyetemen lévő irodájában készítettünk vele interjút. A professzor munkássága lefedi a jövedelmi egyenlőtlenségeket, különböző adópolitikai és adótervezési kérdéseket. Interjúnkban egyebek mellett az adóelkerülésről, vagyonadóról és a társadalomban jelenlévő egyenlőtlenségekről beszélgettünk vele.

Egyenlőtlenségek minden társadalomban jelen vannak. Azért szükséges foglalkozni a kérdéssel, mert az ember alapvetően társas lény: másokhoz mérten értékeli a helyzetét, vonatkozzon ez a munkahelyi sikerre, jövedelemre vagy éppen magánéleti helyzetre. A mai globalizált piacgazdaságokban a növekvő vagyoni és jövedelmi egyenlőtlenségek egyre mélyebb társadalmi feszültségekhez vezetnek. Demokráciákban ez olyan folyamatokat eredményezhet, amelyek mentén az egyéni szavazat leértékelődik az anyagi támogatáshoz képest. Jó példa erre a legutóbbi amerikai elnökválasztás folyamata, ahol láthattuk, hogy a támogatások megszerzése és szerepe egyre fontosabbá válik.

Megvan ugyanakkor a lehetőség az egyenlőtlenségek csökkentésére, és Saez szerint ez az államok felelőssége. Munkáiban ennek az állami szerepnek a közgazdasági és közpolitikai vonatkozásait vizsgálja. Az egyik legfontosabb gondolat, hogy a társadalom képes az állam szabályozó szerepén keresztül hatni ezekre az egyenlőtlenségekre. Ezért az újraelosztásért pedig az adórendszer és az adópolitika felelős, Saez egy kutatásában például azt találta, hogy az Egyesült Államokban akkor nőttek leginkább a jövedelmi egyenlőtlenségek, amikor alacsonyabb volt az adókulcs mértéke.

A fejlett országok az összes gazdasági folyamat 30-50 százalékát adóztatják, az innen befolyó jövedelmek újraelosztása pedig csökkentheti az egyenlőtlenségeket. Ez viszont sok kérdést felvet. Nemzetközi óriáscégek és egyének is élhetnek az adóelkerüléssel – ennek megakadályozásához erős és jól megtervezett adórendszerek bevezetésére van szükség. E területen belül megoldás lehet Saez egyik legtöbbet emlegetett témája, a vagyonadó is. Célja a felső egy százalék megadóztatása, amivel a koronavírus-járvány által okozott válság európai kezelését is megoldaná. Röviden összefoglalva: a kormány által biztosított, különböző vállalkozásokat érintő mentőcsomagok költségvetési terheit a leggazdagabbak erősebb adóztatásával enyhítené, vagyonadón keresztül.