MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A környezetbarát akkumulátor, ami 30 évig működhet

A környezetbarát akkumulátor, ami 30 évig működhet

hvg.hu

30 000-szer lehet feltölteni, ráadásul a környezetet sem szennyezi annyira.

A NASA kutatói négy évtizeddel ezelőtt dolgozták ki a nikkel-hidrogén akkumulátort, amit a Nemzetközi Űrállomás és a Hubble űrteleszkóp is használ. Egy amerikai cég állítja, megfizethető formában, földi alkalmazásra dolgozta át a technológiát.

Az EnerVenue egy fenntartható, hosszú távon is használható akkumulátortechnológiát fejleszt. Bár az alapja űrbéli – a NASA például a Nemzetközi Űrállomáson és a Hubble űrteleszkóp áramellátásához is alkalmazza –, a most készülő megoldást már a Földön lehetne használni – írja az Interesting Engineering.

A NASA nikkel-hidrogén akkumulátor-technológiája jól használható az űrben, mert ellenáll a szélsőséges körülményeknek – például a gyors és extrém hőmérsékletingadozásnak. Emiatt biztonságos és sokáig bírja, újrahasznosítható, nem termel mérgező hulladékot, kémiai összetételük miatt pedig nem okoznak tűzveszélyt. A probléma alapvetően az, hogy rendkívül drága konstrukcióról beszélhetünk.

Az EnerVenue a Stanford Egyetem tudósa, Ji Csuj ötletére épít. Csuj a NASA nikkel-hidrogén akkumulátorát dolgozta át, hogy a Földön egy jóval olcsóbb verzióját lehessen használni.

Jorg Heinemann, a cég vezetője szerint az új technológia hosszú távon helyettesítheti a hagyományos akkumulátorokat, és az újfajta telepek jóval biztonságosabbak lesznek, mint a hagyományos lítium-ion pakkok.

Az EnerVenue jelenleg azon dolgozik, hogy egy 93 ezer négyzetméteres gyárat nyisson, ahol ígérete szerint megfizethető telepeket gyárthat.

Az új akkumulátorok 30 ezer töltési ciklust bírnak ki – vagyis ennyiszer lehet őket feltölteni és lemeríteni anélkül, hogy jelentős mértékben veszítenének kapacitásukból –, ami akár 30 éves működést is lehetővé tesz.

A cég úgy látja, hogy a technológia a megújuló energiaforrások felhasználását is elősegítheti, az ezekből származó energiát ugyanis hatékonyabban lehet tárolni. A vállalat úgy véli, hogy később az emberek otthonába is bekerülhet majd a fejlesztés.