MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A kihalás szélére sodródtak a koalák

A kihalás szélére sodródtak a koalák

szmo.hu

Már csak 30 ezer példány él a szabadban Ausztráliában.

A tavalyi ausztrál erdőtüzeket követően kihalhatnak a koalák, mivel már csak 30 ezer példány él a szabadban - hívta fel rá a figyelmet az Australian Koala Foundation (AKF) az iheartintelligence cikke szerint.

A nonprofit szervezet szerint körülbelül 30 százalékot csökkent a koalapopuláció száma Ausztráliában az elmúlt 3 év során. 2018-ban még 46 és 82 ezer közti példányt tartottak számon, míg most már csupán 32 és 58 ezer közti számú koala él az ausztrál erdőségekben.
Az állatok száma minden ausztrál államban visszaesett, ám Queenslandben a legdrasztikusabban, ahol jelenleg mindössze 6500 példány található.

Deborah Tabart, az AKF elnöke elmondta: “Nem hittem el, amikor láttam a számokat. Régebben öt államban volt több mint 5 ezer állat, most már csak kettőben, és sokkoló, hogy mindez öt év leforgása alatt történt.”

“Hogy mikor halnak ki, az még kétséges, de hogy ki fognak halni, már nem vita tárgya. Az élőhelyüket részben felszámolta a városfejlesztés. Genetikai problémák és betegségek jelentek meg a körükben, rossz hatással van rájuk az utak, autók, kutyák jelenléte. Ehhez társulnak még a bozóttüzek, így nem sok remény maradt a fajta számára.”

A koalák jelenleg is veszélyeztetett fajtának számítanak, ám a sokkoló számokat követően az AKF sürgeti a hatóságokat, hogy óvják meg az állatokat: “Koalavédelmi törvényre van szükségünk, méghozzá most azonnal” - hangsúlyozta Tabart.