MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A karanténba zárt bolygónk

A karanténba zárt bolygónk

24.hu

A járvány alatt megtapasztalhattuk, a természet remekül elvan az emberi tevékenység nélkül is.

Az Apple streaming-csatornáján pénteken mutatják be Sir David Attenborough The Year Earth Changed (Az év, amikor a Föld megváltozott) című filmjét. Arról szól, hogyan hatott az élővilágra az emberek koronavírus-járvány miatti eltűnése rengeteg természeti élőhelyről.

A bemutató apropóján a BBC rövid videóinterjút készített a hamarosan 95. születésnapját ünneplő természettudóssal. Attenborough beszél róla, hogy a járvány alatt megtapasztalhattuk, a természet remekül elvan az emberi tevékenység nélkül is, és soha ne feledjük, hogy az állat- és növényvilág már a mi megjelenésünk előtt működő ökoszisztémát alkotott. Ezért nagyon jó lenne vigyázni a természeti örökségünkre, és nem kihasználni azt, hanem együtt élni vele. Közben egy drámai jelenetet is látunk az új dokumentumfilmből, amelyben leopárd sétál be egy üresen álló dél-afrikai vendégház teraszára, a frászt hozva az operatőrre.

A riporter megkérdezi Attenborough-t, mit gondol arról, hogy rengeteg fiatal is rajong a munkásságáért. A tudós azt feleli, hogy meghatja a fiatalok érdeklődése, de szerinte az ő dolga elsősorban nem az, hogy szerepeljen, hanem hogy csöndben maradjon, és engedje, hogy a természetben zajló változásokat megmutató képsorok magukért beszéljenek.