MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A juharfa véd legjobban az UV-sugárzástól

A juharfa véd legjobban az UV-sugárzástól

player.hu

Megvan, milyen fa alá kell bújnunk a káros UV-sugárzás elől.

Kezdjük a lényeggel: a korai juhar – más néven platánlevelű juhar (Acer platanoides) – nyújtja a legnagyobb védelmet az emberek számára a Napból érkező ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben – állapították meg a Torontói Egyetem kutatói, akik tizenhat olyan fafaj hatvannégy példányát tanulmányozták, amelyek a torontói iskolaudvarokon és közparkokban leggyakrabban előforduló fajok közé tartoznak. Két nyáron át vizsgálták, hogy mekkora különbség van az UV-sugárzás bőrpírt vagy napégést okozó ereje között a különböző fák koronája és a szabad ég alatt állva.

"A globális éghajlatváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint forróbb és hosszabb nyaraknak nézünk elébe itt északon – mondta Sivajanani Sivarajah, a tanulmány egyik társszerzője –, fel kellene készülnünk ezekre a globális környezeti változásokra, és egészséges, élhető városok tervezésében kell gondolkodnunk".

A városi környezetben a Napból érkező ultraibolya-sugárzás visszaverődik az épített szerkezetekről és kemény talajfelületekről. Az egyik módja az UV-visszaverődés hatásainak csökkentésére a lombkoronafedettség növelése, és ez különösen fontos az olyan városi területeken, ahol a beton és egyéb kemény felületek miatt az emberek ki vannak téve a fokozott UV-sugárzás kockázatainak.

A szakemberek szerint a korai juhar után a kétszínű tölgy, az ostorfa és az európai bükk nyújtja a legnagyobb védelmet – ezeknek a fáknak az árnyékában háromszor annyi ideig maradhat az ember a szabadban, mintha védelem nélkül menne ki a napfényre –, míg a legalacsonyabb védelmet a vörös juhar (Acer rubrum) és a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) nyújtja a vizsgált fajok közül. A kutatók azt is megállapították, hogy a sűrűbb és kiterjedtebb lombkoronájú fák, valamint az árnyékot jobban toleráló fajok nagyobb védelmet biztosítanak.