MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A jövő befektetése a rovarfehérje

A jövő befektetése a rovarfehérje

g7.hu

Milliárdokat fektetnek egy katonalégylárvákat tenyésztő cégbe.

Az egyik legnagyobb japán kereskedelmi vállalatcsoport, a Sumitomo, az ING zöld befektetési alapja és egy ausztrál alap, a Mandala Capital 20 millió dollárt, azaz mintegy 8,5 milliárd forintnak megfelelő összeget fektetett egy szingapúri székhelyű – 2015-ben alapított, azóta dinamikusan növekvő, mostanra 150 főt alkalmazó – cégbe, amelyik katonalégylárvákból állít elő rovarfehérje-takarmányt. A befektetésről a Bloomberg adott hírt.

A rovarlárvából előállított, fehérjében gazdag rovarlisztet és rovarolajat az elmúlt években egyre többször emlegetik a szójából és hallisztből előállított takarmány klímabarát alternatívájaként. Egyes élelmiszeripari szakértők szerint a rovarfehérjék emberi fogyasztásának is rengeteg hasznos következménye lenne, és bár a bolygónak megkönnyebbülést hozna, ha az európai és amerikai húsfogyasztók legalább részben rovarfehérjére cserélnék a húst, egyelőre ez a jelek szerint kulturális-társadalmi akadályokba ütközik- noha az ételek megítélése változhat idővel és megfelelő marketinggel.

Szintén a katonalégy lárvájából állít elő üzemi körülmények között takarmányozási célra fehérjét a Csongrád-Csanád megyei Forráskúton a Grinsect nevű magyar cég. A Grinsect a Forbes cikke szerint 2019-ben lépett tovább a garázsprojekt-szintről, 2020-ban a környezettudatos befektetésekkel foglalkozó Impact Ventures pedig 570 millió forintot pumpált a cégbe. A befektetéssel a cég célja az volt, hogy egy napi 6 tonnás élőlárva-kapacitású, automatizált feketekatonalégy-tenyésztő és -feldolgozó üzem épüljön. Ezzel a Grinsect a régió meghatározó rovaripari vállalkozása lehet.

Az Impact Ventures Kokázati Tőkealap-kezelőről korábban azt írtuk, hogy érdekes kakukktojás a NER-válogatott magántőkealapok között: két alapja feltehetően a Portus Buda Grouphoz köthető, akik a piarista rend vagyonkezelését végzik. Ők már a Jeremie-alapokban is részt vettek, így rendszeren megtalálják a NER legdörzsoltebb figurái által felkarolt lehetőségeket.

A cégadatok szerint a Grinsectben 5-9 fő dolgozik, 2021-es nettó árbevétele 8,2 millió forint volt, adózott eredménye nem érte el a 2 millió forintot.