MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

A háború miatt már több mint 3000 delfin elpusztulhatott a Fekete-tengerben

444.hu

A delfineken bombák és aknák okozta égési sérülések, fertőző betegségek nyomai láthatók.

Egy vezető ukrán szakértő szerint szokatlanul sok, legalább 3000 delfin pusztult el a Fekete-tengerben a háború kezdete óta a szonártechnika alkalmazása és a robbanások miatt, amik megzavarják a tengeri emlősök érzékeny navigációs rendszerét, így azok nem tudnak elég halat elejteni, és legyengülve hajlamosabbá válnak a fertőző betegségekre.

Ivan Ruszev, a dél-ukrajnai Tuzlovi Limánok Nemzeti Park (a Dunától a Dnyeszterig terjedő, Fekete-tengerbe ömlő folyók torkolatvidékét magában foglaló természetvédelmi terület) kutatási igazgatója főleg a román és a bolgár tengerparton talált delfintetemekre alapozta a számítását.

A szokatlanul nagy számban elpusztult delfineken bombák és aknák okozta égési sérülések, fertőző betegségek és többnapos éhezés nyomai láthatók – írta a kutató, aki arra kérte a tenger mentén élő embereket, hogy jelentsenek minden elpusztult állatot.

Aggódik az egyre több elpusztult delfin miatt a Török Tengeri Kutatási Alapítvány is, ami szerint a háború „pusztító hatással” van a tengeri ökoszisztémára. Az alapítvány szerint a háború máris „biodiverzitási válságot” okozott, többek között kipusztítva a veszélyeztetett vörös algát és tengeri harci övezetté változtatva a halak és delfinek táplálkozási helyét.

A háború előtt egy nemzetközi kutatócsoport 253 ezerre becsülte a Fekete-tengerben élő delfinek számát.