MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A gazdagok életmódja  károsabb még a klímaváltozásnál és a népességnövekedésnél is

A gazdagok életmódja károsabb még a klímaváltozásnál és a népességnövekedésnél is

player.hu

A vízfelhasználás egyenlőtlensége világszerte problémát jelent.

A dél-afrikai Fokvárosban végzett kutatás szerint a város leggazdagabb csoportja, a lakosság 14%-a a város vízének 51%-át fogyasztotta el, míg a legszegényebb réteg, a lakosság 64%-a mindössze 27%-ot.

A városi elit jelentősen túlfogyaszt azáltal, hogy sokkal több vizet használ el saját szabadidős tevékenysége során – például az úszómedencék feltöltésével, az autó(i)k mosásával vagy a kert öntözésével –, mint az anyagi nehézséggel küzdő emberek, akik csak éppen annyi vízhez jutnak hozzá, ami az alapvető szükségleteinek kielégítésére elég. De olyan is van, hogy még ehhez a minimális vízmennyiséghez sem tud hozzájutni a szegényebb réteg, ami a tanulmány társszerzője és a Readingi Egyetem hidrológusa, Hannah Cloke professzor szerint egyértelműen a gazdagok túlfogyasztása miatt van.

A vízfelhasználás egyenlőtlensége világszerte problémát jelent – a kutatók szerint a világ 80 városa, köztük London, Barcelona, Róma, Isztambul, Tokió és Moszkva is szembesülhet hasonló problémákkal a közeljövőben –, Cloke professzor úgy véli, hogy a vízhiány még tovább súlyosbodhat, ahogy egyre inkább nő a szakadék a gazdagok és a szegények között.