MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A februári rekordmeleg véget vetett az európai síszezonnak

A februári rekordmeleg véget vetett az európai síszezonnak

igenyesferfi.hu / Kovács Patrik

Extrém meleg esetén sajnos a mesterséges hóval való kísérletezés sem vezet eredményre.

Történelmi rekordokat döntöget a februári meleg: kontinensünk nagy síközpontjai egymás után zárnak be a rohamos tempóban olvadó hó miatt.
Franciaország, Ausztria és Bosznia-Hercegovina nívós síparadicsomai sem fogadnak már több vendéget az extrém időjárási körülmények miatt – számolt be róla az Euronews. A helyzet már csak azért is elszomorító, mert február dereka általában a síszezon csúcsidőszaka, de az egyéb téli sportok kedvelői is ekkortájt a legaktívabbak.

Az Alpokban, Saint-Colomban-des-Villards-ban található francia üdülőhelyen már nem üzemelnek a sífelvonók, mivel a rendkívül meleg februári hőmérséklet (olykor 13 Celsius-fokot is mutatott a hőmérő higanyszála) óriási hóhiányhoz vezetett.
Lakat alá került a Pyrenees Atlantiques-i Artouste síközpont is: ha valaki a Google segítségével próbál rákeresni a desztinációra, akkor egy rövid tájékoztató üzenettel (“átmenetileg nem üzemel”) találkozhat. A helyi jelentések szerint a sífelvonók mellett sorakozó pályafenntartó gépek sem működnek. Ausztriában bezárt a híres Mutterer Alm síközpont is – tudatta a Kronen Zeitung. A gyönyörű panorámájáról is ismert síparadicsomban is idő előtt ért véget az idei szezon.

Boszniában is lesújtó hírek fogadták a téli sportok híveit. Az ország fővárosában, Szarajevóban éppen negyven évvel ezelőtt rendezték meg a téli olimpiát, idén viszont – az alacsony hómennyiség miatt – kénytelenek voltak törölni a női sí Super G Európa-kupát. A turisták közül sokan a kedvezőtlen időjárás dacára is ellátogattak a Bjelašnica-hegységhez, ahol Európa egyik legolcsóbb síközpontja található.

A síterepek többségében a hóágyúk sem üzemelnek. Ez utóbbiak bevetése szintúgy nagyban függ a hőmérsékleti viszonyoktól. Extrém meleg esetén sajnos a mesterséges hóval való kísérletezés sem vezet eredményre.

A szakértők szerint február első hete még sosem volt olyan forró, mint 2024-ben. Sőt, könnyen lehet, hogy ez a hónap bizonyul majd a legmelegebbnek a mérések kezdete óta eltelt időszakban, a klímakutatók pedig arra figyelmeztetnek, hogy aggasztó ütemben gyorsul a bolygónk jövőjét meghatározó éghajlatváltozás. A sírajongók egyetlen reménye, hogy az El Nino által előidézett hőhullámot az ellentétes hatású El Nina hideg áramlatai válthatják fel Európában.