MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
A fatolvajok fejedelme

A fatolvajok fejedelme

magro.hu

Sikkasztás és hűtlen kezelés miatt állhat bíróság elé egy Beszterce-Naszód megyei erdész Romániában.

Azzal vádolják, hogy egy hónap alatt több mint 13 ezer köbméter – azaz nagyjából 540 kamionnyi – faanyagot lopott el különböző erdőkből.

Az esetről a Főtér.ro portál számolt be. A nagyszabású tolvajlást az ügyészek szerint 2018 októberében hajtották végre, az eltulajdonított áru összértéke meghaladja a 2,5 millió lejt, ami az anyagunk megjelenésének idején érvényes árfolyamon számítva mintegy 175 millió forint.

Egy román erdész pályázhatna a fatolvajok fejedelme címre, miután a vád szerint egy hónap alatt lopott el 540 kamionnyi fát - képünk illusztrációEgy román erdész pályázhatna a fatolvajok fejedelme címre, miután a vád szerint egy hónap alatt lopott el 540 kamionnyi fát – képünk illusztráció

Természetesen nem úszták meg a dolgot az erdész üzlettársai sem, ellenük is bűnvádi eljárás indult. A portál szerint egyáltalán nem meglepő, hogy évtizedek óta ipari léptékű pusztítás történik a romániai erdőkben. Az ország évente közel 40 millió köbméter fát veszít el, a fatolvajok erdőőröket lőnek le, Klaus Iohannis államfő pedig nemrég arról panaszkodott, hogy Romániában ugyanannyi fát termelnek ki törvénytelenül, mint törvényesen – írták.