MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A „dzsungel teája”

A „dzsungel teája”

termeszeti.hu

Vize annyira fekete, hogy benne nem látjuk a saját kezünket sem.

A Ruki a Kongó egyik mellékfolyója a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A mindössze egy kilométer széles folyóról nemrégiben bizonyosodott be, hogy a világ legsötétebb vizű folyója. Az első olyan tudományos vizsgálat, ami az afrikai folyón történt, megállapította, hogy a víz sötét színét az okozza, hogy nagy mennyiségű oldott szervesanyag kerül a bele a környező esőerdőkből.

Bár a Ruki vízszintjének adatait már az 1930-as évek óta rögzítik, átfogó mérések eddig nem készültek a víz összetételéről. A tudósok szerint a színt azok a szénben gazdag összetevők okozzák, amelyek a rothadó növényi maradványokból származnak és az esővíz vagy az áradások során a Ruki folyóba mosódnak.

A tudósok úgy fogalmaztak, hogy a víz lényegében a „dzsungel teája”.
A víz összetételéhez a folyó medrének enyhe lejtése is hozzájárul. A Ruki vízgyűjtőterületét érintetlen esőerdők borítják, nagy kiterjedésű tőzeglápokkal.

Az organikus összetevők megköti a fényt, így minél nagyobb a koncentrációjuk, annál sötétebbnek tűnik a folyó vize. Olyan mintha egy nagyon erős teát főznénk, számtalan filtertasakkal.

Egy mérési rendszert alkalmazva a zürichi Műszaki Egyetem kutatócsapata úgy találta, hogy a Ruki vize másfélszer sötétebb, mint a Rio Negro vize és négyszer sötétebb, mint a Kongóé. A Rio Negro szinte fekete vizéről ismert Amazóniában.

Noha a Ruki csak a Kongó-medence huszadát teszi ki, a Kongóban lévő összes szénvegyület ötödét birtokolja.

A kutatók szerint a Ruki vize annyira fekete, hogy benne nem látjuk a saját kezünket sem az szemünk előtt.

 Forrás: www.odditycentral.com